INRIKES| Några hundra Vallatorgbor och hyresgäster samlades i den isande kylan framför Stockholms stadshus, där kommunfullmäktige skulle ha möte på kvällen den 30 november. Hyresgästerna protesterade mot allmännyttans chockhöjningar av hyror i samband med renoveringar. Renoveringarna riskerar att bli vräkningar, så kallade renovräkningar, eftersom hyresgästerna inte har råd att flytta in igen. Manifestationen under parollen ”Valla för alla” organiserades av de boendes samrådsgrupp på Valla torg i Stockholmsförorten Årsta. 300 familjer kommer att evakueras i upp till 15 månader och riskerar hyreshöjningar på 60% när allmännyttans bolag Stockholmshem ska renovera husen.
Valla torg är ett av de sista arbetarfästena i Stockholms närförorter, med låga överkomliga hyror. Husen är i renoveringsbehov och de boende hade lovats ett sk 50-talsstambyte ända tills i vintras. Istället sökte stadshuspolitikerna, genom miljöförvaltningen, ett EU-skrytprojekt – GrowSmarter – som ska förvandla bostadsområdet till ett uppvisningsställe för Sveriges senaste miljöteknik. Projektet kommer att kosta 550 miljoner och EU skjuter till ynkliga 15 miljoner.
Vid andra miljonprogramsrenoveringar har de boende getts möjligheten att själva välja standard och på så sätt hålla hyrorna nere. Men på grund av GrowSmarter gäller inte den möjligheten för de boende i Valla torg, vars lägenheter helt kommer att blåsas ut. Därigenom vill Stockholm ha ut nyproduktionspriser för bostäderna efter renoveringen. Detta är inte den renovering de boende efterfrågat och de har inte tillfrågats om de vill ha Grow Smarter.
Detta har gjort Vallastriden till en central konfliktfråga för boende i Stockholm och hyresgästföreningen, eftersom den går tvärtemot rådande praxis vad gäller renoveringar (möjligheten att få välja mellan olika standardalternativ) och kommer driva upp hyrorna i allmännyttan. 25% av allmännyttans bestånd ska renoveras, vilket kommer innebära ett stort utbyte av befolkningen i Stockholm och undanträngade av resurssvagare grupper. Detta är extra tydligt i Valla torg där hälften av de boende är i kategorin äldrepensionärer, varav många kommer ha svårt att ha råd att flytta tillbaka till sina lägenheter och kommer att drabbas hårt av de långa evakueringstiderna.
Det märkliga med denna bostadskonflikt är att den står mellan hyresgästerna och hyresgästföreningen å ena sidan och de allmännyttiga bolagen och den vänsterpartistiska bostadsborgarrådet Ann-Margaretha Livh å andra sidan. Livh var under oppositionsåren den politiker som gav hyresgästerna sitt stöd i renovräkningskonflikter, men nu väljer vänsterpartiet att tiga i frågan. Livh har enbart gjort ett utspel i media där hon förklarar att det ska ges en hyresrabatt vid återinflyttning – ett nyspråk för att beskriva att hyreshöjningen ska göras stegvis upp till den av Stockholmshem önskade nivån (tex första året 20%, nästa år 40%, tredje året 60%). Hyresgästföreningen kritiserar utspelet, eftersom det blir ett sätt att låta den höga hyresnivån bli normerande och den som kommer att ligga till grund i hyresförhandlingar.
Inför manifestationen bjöd Vallabornas samrådsgrupp in alla berörda politiker att komma och tala. Enbart Stockholmshems socialdemokratiska Kadir Kasirga hörsammade kallelsen. Kasirga är ordförande i Stockholmshem och visade sig ha förvånande dålig insyn i vad renoveringarna handlade om. Han trodde det var ett vanligt stambyte som de boende protesterade mot (när de i själva verket har önskat stambytet) – istället för EU-projektets omfattande ombyggnation. Inga av vänsterpartiets stadshuspolitiker dök upp eller gav manifestationen sitt stöd. Kasirga försäkrade dock att han och Livh skulle försöka möta en delegation från samrådsgruppen vid ett senare tillfälle. Utflyttningarna av de boende ska dock börja redan i slutet av januari, så tiden håller på att rinna ut.
Efter tal från samrådsgruppen, Hyresgästföreningens förhandlare, boende och representanter för ockuperade Walla scen, återvände Vallaborna i bussar tillbaka till Valla torg.
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar