Kontakta oss

NOTISER

Vänsterpartist vill vräka 30 barnfamiljer – Då manar stockholmarna till demonstration

Publicerat

den

Demonstranter
STOCKHOLM
| Vräkningen av familjerna såg först ut att ha blivit stoppad efter protester. Mindre än en vecka senare bröt bostadsbolaget mot sitt löfte och drygt 30 barnfamiljer står under vräkningshot i skrivande stund. Nu manar stockholmarna till nya protester och en demonstration kommer att hållas under morgondagen.

Samling till demonstrationen sker i Tensta centrum klockan 17.00. Arrangörerna uppger att man kommer hålla på till 18.30-tiden. Partianslutna uppmanas att inte visa sina partisympatier på plats.

Bakom uppropet till demonstrationen står de berörda familjerna, boende i Tensta, boende i resten av Stockholm, Voice of Tensta, Somaliska kvinnoföreningen, Bostadsbrister, med stöd av ett antal organisationer genom nätverket Ort till ort.

tenstademo

Bakgrund
Sedan 2,5 till 4 år har hyresgästerna hos det kommunala bolaget bott med så kallade korttidskontrakt, vilka har förlängts var tredje månad. Det hela har skapat stor osäkerhet för boende, och med ett vräkningshot ständigt liggande över axeln känner flera en konstant oro över att inte veta var de ska ta vägen. Stressen har inte bara skapat oro, den har även skapat hälsoproblem i form av stress och depressioner.

Den inhumana situationen förvärrades i slutet av juni. Då fick hyresgästerna reda på att de skulle vräkas. Något alternativ till var familjerna skulle ta vägen fanns inte. Ansvarig för den planerade vräkningen var precis som nu Svenska Bostäders ordförande, Vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh, som även är bostads- och demokratiborgarråd i Stockholms stad. Den då planerade vräkningen stoppades i sista stund efter högljudda protester och Svenska Bostäder lovade att långsiktiga lösningar.

Mindre än en vecka efter att vräkningen stoppades efter protester beslöt Svenska Bostäder sig för att bryta löftet man hade gett till familjerna. Istället skickade bostadsbolaget ut sms till de boende där det stod att de måste lämna in nycklarna till sina hem eller vräkas.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se