Kontakta oss

INRIKES

Vårdanställda förbjuds bära stödpins för BB-ockupanterna

Publicerat

den

ÅDALEN Sjukhusdirektören Nina Fållbäck-Svensson har förbjudit personalen vid Sollefteå sjukhus att bära stödpins till förmån för BB-ockupanterna. Det berättar flera anställda i samtal med Aktuellt Fokus. – Helt förkastligt beslut, säger intensivvårdssjuksköterskan Lena Hedström  som har protesterat mot förbudet.

Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus kom förbudet förra veckan och motiverades med att en patient på sjukhuset ska ha tagit illa vid sig. Beslutet ska ha meddelats i sjukhusdirektörens veckobrev till cheferna.

Förbudet har lett till att vårdpersonalen har trotsat och gjort narr av sjukhusdirektören på Facebook. BB-ockupanternas stödsida på Facebook har bland annat postat en bild tagen av intensivvårdssjuksköterskan Lena Hedström där sjukhuspersonal poserar med pins på sina arbetskläder, samtidigt som dom skänker en midsommarhälsning till sjukhusdirektören Nina Fållbäck-Svensson – en hälsning som har fått över 1700 likes.

Midsommarhälsningen till Nina Fållbäck-Svensson

När beslutet blev känt för den breda allmänheten upprördes flera människor. Nina Fållbäck-Svensson kallas bland annat för nickedocka åt landstingsledningen, som i sin tur är ute efter att kväva den systemkritiska folkopinionen i Ådalen och resten av Västernorrland.

Enligt Lena Hedström var midsommarhälsningen menad som en humoristisk liten komplott mot Nina Fållbäck-Svenssons förbud. Att hälsningen fick så stort genomslag tycker hon är roligt men tillägger att hon och personalen inte bara stödjer BB-ockupationen – dom stödjer kampen för hela Sollefteå sjukhus.

Vad tycker du om Nina Fållbäck-Svenssons förbud?
– Det är ju helt förkastligt. Vi väcker inte anstöt på nått vis med dom här pinsen. Det är som en barnmorska skrev. Det är ju inte direkt som att vi bär pins där det står Heil Hitler på, utan det här är ju bara att vi stödjer sjukhuset i sig. Ja jag tycker som sagt det är ett helt förkastligt beslut, säger Lena Hedström till Aktuellt Fokus.

Jämför situationen med Nordkorea

Lena Hedström jämför situationen på sjukhuset med Nordkorea och beskriver stämningen som absurd. Hon tillägger även att hon och andra anställda känner att dom inte kan uttrycka sig eller säga vad dom känner på arbetet.
– Ja man undrar ju ibland. Sverige ska vara så himla öppet och demokratiskt men alltså det är ju rena rama diktaturen i Landstinget Västernorrland. Det var som en barnmorska hade skrivit till Nina Fållbäck-Svensson att det blåser Nordkoreanska vindar, och det stämmer ju faktiskt. Som att vi inte kan säga vad vi tycker.

Stödpinsen för BB-ockupanterna

Förbudet ledde till ökat stöd för ockupationen

Enligt Lena Hedström var det just förbudet som triggade henne och henne kollegorna till att trotsa sjukhusdirektören. Tidigare hade personalen knappt burit några pins.

– Vi värnar vårt sjukhus, vi älskar våra jobb och jag tycker inte vårt stöd för ockupanterna borde väcka anstöd hos några patienter. Vi har inte burit dom här pinsen tidigare men nu bara för att vi fick det här förbudet så var vi lite tjuriga och då satte på oss dom helt enkelt.

Är det fler på sjukhuset som har börjat bära pins?
– Oh ja, ja det är det. Det är många fler. Jag märkte det efter att alla chefer gått ut med det här så var det väldigt många som hade varit och köpt pins då för att ha på sin arbetsdräkt helt enkelt.

 

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se