Kontakta oss

KRÖNIKA

Låt BB-ockupanterna bli ett föredöme för framtidens kamper

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

KRÖNIKA Förra veckans text handlade om lärdomarna av Oktoberrevolutionen och att det är rätt att göra motstånd. Dagens text är ett exempel på det. Hur det funkar att ta makten i egna händer, kämpa och vinna när det inte längre går att bekvämt sitta med händerna i fickorna och fråga varför ”ingen” gör något. Denna ”ingen” som tycks ha blivit den progressiva vänsterns flitigast anlitade aktivist.

När sossar och miljöpartister med passivt stöd från Sverigedemokraterna ville lägga ner Sollefteå BB startades en folklig resning utan motstycke i denna del av landet på mycket länge. Förbannade lokalbor, personal och ett fåtal tillresta från omkringliggande städer och byar började ockupera sitt BB. Senare kom aktivister från andra delar av landet för att studera taktiken och exemplet i praktiken, för att ta med sig hem, lära sig och förhoppningsvis praktisera. Ni som läser Aktuellt Fokus känner till det arbete som lagts ner från denna tidnings håll för att bevaka utvecklingen på BB i Sollefteå. Aktivisterna på BB i Sollefteå har nyligen tilldelats Ordfronts demokratipris för sitt arbete och sin insats.

Det som gör fallet med BB i Sollefteå intressant är att ockupationen inte ägde rum för att folk kände att det faktiskt var dags att göra något. Vi som varit aktiva ett tag inom vänsterrörelser vet att samverkansmöten i allmänna vänsterorganisationer stundtals går ut på att diskutera vilken fråga man för tillfället borde ta tag i. Vilka flygblad ska delas? Vilka paroller ska dammas av? Skillnaden här är att det som gjorts har gjorts för att det varit nödvändigt. Precis som Lenin 1902 ställde de sig frågan; vad bör göras? Det man kom fram till var det uppenbara, som så ofta annars. Det som måste göras är att rädda kvar BB-verksamheten i Sollefteå. Sagt och gjort, man ockuperade sitt BB. Solidariteten och uppmärksamheten för ockupationen har sträckt sig långt utanför vänsterrörelsen och man kan svårligen ens påstå att det var just vänstern som initierade ockupationen. Ockupationen kom till av folklig ilska och för att det var nödvändigt.

Ockupationen av BB i Sollefteå är precis vad som behövs för att vitalisera och mobilisera vår rörelse. Det är när kniven ligger mot strupen och kampen blir nödvändig som våra erfarenheter faktiskt kommer till sin rätt. Genom att engagera oss i dessa lokala kamper vinner vi folkligt stöd och förtroende för våra radikala idéer. Ord som kommunist eller socialist må ses som historiskt belastade i många sammanhang på grund av historieskrivning och historierevisionism. Men när vanligt folk träffar oss, oss kommunister och socialister, så får de inte förtroende för oss på grund av att vi är just kommunister och socialister utan trots att vi är det. Vi måste hela tiden och i alla sammanhang bevisa vår duglighet, och det är bra. Vi är inte som sossarna. Vi ska inte anta att vi har folks förtroende, vi ska förtjäna det, genom vardagsnära kamp.

Snällhetsvänstern som inte tar villkorslös kamp mot beslut som drabbar vanligt folk, oavsett vem beslutsfattaren är, måste begravas på historiens sophög. Den råbarkade kapitalismen slår mot vanligt folk oavsett om den styrs av sossar eller moderater, vår uppgift är att motverka den, ta egna initiativ och driva egna projekt, tillsammans med folket. Det kan vi lära av BB i Sollefteå.

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se

För övrigt: Jag önskar alla kamrater som på något sätt kommer att protestera mot EU-toppmötet i Göteborg under helgen all lycka och välgång. Den kommer behövas, media har piskat upp en hetsstämning mot oss. Jag hoppas att vi kan visa på ett välorganiserat och disciplinerat motstånd och att kamrater inte låter sig provoceras av polisen.