Kontakta oss

ARBETSLIV

Vårdarbetare får flaggor istället för lönehöjningar

Publicerat

den

Sjuksköterskor - Pressbild Danderyds sjukhus
Sjuksköterskor - Pressbild Danderyds sjukhus

INRIKES   I Den svenska vården går på knäna. Nu tackar riksdagen och Sveriges landshövdningar vårdpersonalen med flaggor. ”Symboliskt trams!” tycker nätverket Höj Vårdlönerna.

Under våren och sommaren har den svenska vården gått på knäna på grund av Covid-19 men också efter decennier av nyliberala reformer och nedskärningspolitik. Detta har manifesterat sig genom brist på grundläggande skyddsutrustning som handskar och ansiktsskydd, nekad semester och övertidsarbete. På vissa håll i landet väntar dessutom uppsägningsvarsel för läkare och sjuksköterskor.

Bland landets vårdarbetare och ute i civilsamhället har det höjts många röster för högre vårdlöner. Så har det dock inte blivit. Istället har regionerna tillsammans med riksdagen delat ut en uppsättning av svenska flaggor till landets vårdarbetare. Detta som tack för vårdarbetarnas uppoffringar under pandemin. Avsändaren för flaggorna är Stiftlesen Sveriges Nationaldag som har sitt säte i Sveriges riksdag. Huvudmän för stiftelsen är Sveriges landshövdingar och ordförande är riksdagens första talman Andreas Norlén (M)

”Symboliskt trams!”

Som svar på Region Skånes inlägg om flaggutdelningen på Facebook:skriver en legitimerad sjuksköterska från Malmö att det var det töntigaste hon sett. Sjuksköterskan undrar även om man kan betala räkningar med flaggan.

”Ja det var ju trevligt med det här men nu PENGARNA PÅ BORDET för fan !!! Skämtar de eller? Det var ju töntigaste jag har sett. Får man betala räkningar med flaggan också?”, skriver sjuksköterskan i Region Skånes kommentarsfält.

Ytterligare en Malmöbo undrar om flaggan går att äta:

”Det här är ett skämt… ska de laga flaggan och äta den?! Ska flaggan skydda de och deras familjer?!!! Fan ta flaggan HÖJ SJUKÅRDPERSONALS LÖNER!!!! Enda tack som räknas!”, skriver Malmöbon i kommentarsfältet.

Feministiskt Initiativs partiledare Farida al-Abani kommenterar Region Östergötlands flaggutdelning och konstaterar att symboliska gåvor varken räddar vården eller ger mer i pengar i plånboken för undersköterskor.

”symboliska gåvor som applåder eller svenska fanan räddar inte vården och ger inte mer pengar i plånboken för undersköterskor.”, skriver Farida al-Abani på Twitter.

En som också har reagerat är Marcus Wallin som är vice ordförande för Vänsterpartiet i Allingsås. På Facebook undrar han om regionen driver med folk.

”Driver ni? Det här måste vara ett skämt”, kommenterar Marcus Wallin, vice ordförande för Vänsterpartiet i Alingsås.

Nätverket Höj Vårdlönerna, som länge kämpat för högre löner i sjukvården kallar flaggutdelningarna för ”symboliskt trams” och kräver att landets vårdarbetare ska få högre löner, risktillägg och rättvisa OB-tillägg.

”Ge vårdarbetarna högre löner, risktillägg och rättvisa OB-tillägg istället för symboliskt trams! Symboliska gåvor betalar inte räkningarna!”, skriver nätverket på Facebook.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se