Kontakta oss

KRÖNIKA

Undersköterskor – ta tillbaka er yrkesstolhet

Publicerat

den

KRÖNIKA| Undersköterskorna sliter dag in och dag ut. Det är en underskattad yrkesgrupp. Men politiker från Moderaterna och Liberalerna tycker undersköterskorna är överbetalda, gnälliga och vågar de lyfta frågan om deras slitsamma arbetssituation är de kommunister.

Min sambo är undersköterska. Hon jobbar tidigt på morgonen eller sena kvällar och hon jobbar varannan helg. Hon kommer hem nedbruten, trött och sliten. Att arbeta som undersköterska är ingen dans på rosor. Det är ett hårt arbete, ett tungt arbete många gånger – och ett slit för några korvöre i lön. Men min sambo tillsammans med alla andra undersköterskor runt om i Sverige har ett stort ansvar för de äldre i det så kallade ”välfärds-Sverige”. Alla de äldre och dementa som inte reder ut sin vardag i hemmet. De som drabbas hårdast blir alla de gamla som varit med och byggt upp den välfärd som nu raseras. Särskilt hårt drabbas arbetarklasspensionärer med liten plånbok. Vi står och ser på när vår välfärd plundras av politikereliten i samförstånd med näringslivet och riskkapitalistister. För dem är det julafton varje dag.

Medan välfärden pulveriseras passar högern på att attackera yrkesgruppen undersköterskor som nästan varje dag går upp i ottan och bokstavligen sliter arslet av sig. I måndags gick den Moderata riksdagsledamoten, Lars Beckman, till attack mot en kvinnlig undersköterska som i SVT:s Agenda pratade om de dåliga arbetsvillkor och den usla lön undersköterskor har. Riksdagsledamoten hängde ut undersköterskan som kommunist på Twitter, vilket Aktuellt Fokus skrev om under måndagen.

Moderaten Lars Beckman är inte ensam inom högern om att attackera undersköterskor som yrkesgrupp. Tidigare har Liberalernas Jan Björklund och Erik Ullenhag gått ut med att undersköterskor tjänar för mycket pengar.

Undersköterskor är en enkel yrkesgrupp att attackera för politikereliten. De älskar att trampa på, förnedra och baktala undersköterskor som överbetalda kravmaskiner. Majoriteten inom yrkesgruppen som kollektivt trycks ner av klassamhället är kvinnor. Många är också ensamstående, vilket gör det extra svårt att våga ta strid för sina rättigheter och riskera att den enda försörjning de har ska försvinna. De sitter fast i en rävsax och får stå med mössan i hand.

Undersköterskor är en yrkesgrupp som aldrig fått lära sig yrkesstolthet. Det märks så tydligt. Jag har själv jobbat 13 år i vården. Jag har också känt mig kuvad, haft blicken nedslagen och saknat stolthet. Vi går i korridorerna på äldreboenden med gamnacke och blicken i golvet. Vi sitter i personalrummet på hemtjänsten med nedböjt huvud. Vi har ingen stolthet. Vi får istället lära oss att slå oss fram med vassa armbågar och mer än gärna trampa ner våra kollegor. Arbetsköparen älskar att härska, splittra och söndra.

Vi har aldrig fått höra hur bra vi är, hur betydelsefullt vårt arbete är. Vi är en yrkesgrupp som behandlas som en slaskhink och får slängt i ansiktet att ”passar det inte så är dörren där och det står 30 personer på gatan som kan fylla din plats”.

Det får någonstans vara nog. Vi får sluta vara splittrade och rikta ilskan uppåt mot cheferna, arbetsköparna och politikereliten. De är boven, inte din kollega, hen du just nu trampar på. Så jag uppmanar dig som sliter i vården imorgon: när inte arbetsköparen, chefen och fackpamparna klappar dig på axeln och säger vilket grymt jobb du gör i vården – gå fram och klappa en kollega på axeln och berätta vilket grymt jobb denna gör. Bara ett starkt och enat arbetarkollektiv kan få arbetsköparen på fall. En klapp på axeln kan vara en början på något större.

Rickard Karlsson – Undersköterska i 13 år
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se