Kontakta oss

INRIKES

Varför Sverige har beslutat att bannlysa det kinesiska företaget Huawei från 5G-nätverk

Publicerat

den

TEKNIK   5G är ett nytt fenomen som finns på allas läppar nuförtiden. Denna nya infrastruktur förväntas revolutionera många olika branscher, exempelvis självkörande bilar, men hur stor utsträckning 5G faktiskt kommer att ha är fortfarande oklart.

Det kinesiska företaget Huawei har sedan tidigare fått se restriktioner för deras enheter och teknologi runt om i världen, men tidigare i år meddelade Post- och telestyrelsen att Huawei inte tillåts delta i utbyggnaden av 5G-nätverk i Sverige, restriktioner som även gäller på andra delar runt om i Europa.

Det kinesiska företaget Huawei

Huawei är ett kinesiskt företag som påstås ha nära band till den kinesiska regeringen. Länder som exempelvis USA har satt stora restriktioner för Huaweis framfart på den amerikanska marknaden, något som Sverige och andra länder i Europa nu har tagit efter.

Huawei tillverkar många olika typer av enheter inom telekommunikationssektorn, varav mobiltelefoner är en av deras mest populära produkter. Huaweis telefoner är väldigt populära på den svenska marknaden, mycket tack vare att de håller en hög nivå av kvalité till ett bra pris.

5G-nätverk

5G lanseras på allt fler platser runt om i Sverige. Denna teknologi är efterträdaren till den nuvarande teknologin 4G, samt förväntas att revolutionera ett flertal olika branscher, exempelvis självkörande bilar, robotar och andra teknologiska apparater och uppfinningar. Hur stor denna revolution kommer att vara är i skrivande stund oklar, samt att det förmodligen kommer att ta ganska länge innan vi ser denna teknologi implementeras fullständigt runt om i samhället. 4G sitter därmed säkert ett tag till framöver.

Du som privatperson kommer säkerligen att bli påverkad av 5G på ett flertal olika sätt, inte minst om du tycker om att använda internet och teknologiska apparater. Din smarta telefon kommer med största sannolikhet att bjuda på färre fördröjning, samt att dina uppkopplingar kommer att bli snabbare och pålitligare. Detta kan exempelvis vara en fördel om du tycker om att streama film eller serier, eller lira poker hos William Hill.

Varför Huawei är bannlyst från 5G-nätverk i Sverige

Redan från första början har det spekulerats angående om Huawei kommer att få vara medverkande vid att delta i uppbyggnaden av 5G-nät i Sverige. Läget var länge klart, men till slut bestämde sig Post- och telestyrelsen för att neka Huawei från att delta i arbetet. Rapporter förtäljer att det är tack vare påtryckningar från både Försvarsmakten och Säkerhetspolisen som detta beslut har tagits, detta tack vare att Huawei inte är ett “vanligt företag”, utan är istället en förlängning av den kinesiska regeringen.

Anledningen till varför Huawei inte får delta i uppbyggnaden har med säkerhet att göra. Att lämna ut dessa mängder av information till utländska regeringar är något som Sverige och andra länder absolut inte vill göra, därmed bannlysningen.

Hur länge denna bannlysning kommer att gälla är oklart, men enligt rapporter kommer beslutat att gälla minst ett år framåt i tiden från det att beslutet började gälla.

Summering

Huawei är ett omskrivet företag som påstås ha kopplingar till den kinesiska regeringen. Det gigantiska företaget tillverkar kvalitativa och omtyckta telefoner, men får inte delta i utbyggnaden av 5G-nätverken i Sverige och i många andra länder runt om i Europa. Anledningen till detta har att göra med säkerhetsfrågor, samt att organisationer och myndigheter som Försvarsmakten och Säkerhetspolisen har rådit Post- och telestyrelsen att förbjuda Huawei från att delta i arbetet.

5G kommer att påverka våra vardagliga liv på ett flertal olika sätt, exempelvis genom snabbare anslutningar och förre fördröjningar, tillsammans med många framsteg inom teknologier som självkörande bilar och artificiell intelligens.

Hur länge det kommer att ta innan vi ser 5G dominera över 4G ute i samhället är svårt att svara på, men kommer säkerligen att ta ganska många år från och med 2020.

Fortsätt läsa
Annons