Kontakta oss

INRIKES

Här umgås svenska MMA-stjärnan med ökända diktatorn

Publicerat

den

Faksimil instagram

FIGHT FOKUS Khamzat Chimaev har blivit både Sveriges och UFCs snabbaste stjärnskott i MMA-världen. Nu har han besökt Tjetjenien och umgåtts med den kontroversiella diktatorn.

Khamzat Chimaev är en av de fighters som gjorde störst intryck 2020. Han slog ett rekord när han blev den första i UFCs moderna historia som gick två matcher på 10 dagars mellanrum och vann båda med stor dominans. Han ville gå ytterligare en match på lika kort varsel men fick vänta lite längre och men lyckades ändå med bedriften att gå tre matcher i UFC på ungefär två månader.

Tre dominanta vinster på två månader har lett till att han prisats både i Sverige och internationellt. Flera av de svenska MMA-medierna har gett han flera priser. Chimaev kom till Sverige som 19-åring från den ryska delrepubliken Tjetjenien. Han hade en bakgrund som brottare och blev snabbt en av Sveriges bästa fristilsbrottare när han vann SM 2016, 2017 och 2018. Han gick sen över till MMA och tränar numera på Allstars i Stockholm. I MMA är han obesegrad och har avslutat alla sina motståndare i sina 9 proffsmatcher.

Chimaev var bokad för en match mot Leon Edwards i januari men Chimaev fick dra sig ur då han blivit smittad av Covid-19. Efter den inställda matchen har Chimaev rest till Tjetjenien där han umgåtts och hyllats av delrepublikens kontroversiella diktator Ramzan Kadyrov.

Chimaev är inte den första MMA-fightern från Sverige som rest till Tjetjenien och umgåtts med Chimaev. Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om när Sveriges största MMA-stjärna Alexander Gustafsson tillsammans med fightern Nicklas Bäckström besökte landet. Båda två är också från Allstars gymmet i Stockholm.

På sitt instagramkonto har Chimaev valt att hylla diktatorn.

Utsatt för sanktioner
Diktatorn Kadyrov har skapat många rubriker. Bland annat har han anklagats för folkmord på homosexuella delrepublikens homosexuella. 2017 rapporterades det om om koncentrationsläger för homosexuella och hundratals rapporterade försvunna. Några av de försvunna hittades senare torterade till döds.

Kadyrovs politiska motståndare är också jagade. Flera av hans kritiker som flytt till andra länder har mördats. I februari förra året i Gävle attackerades den tjetjenska regimkritikern Tumso Abdurachmanov i sitt hem. Han lyckades överleva mordförsöket. Angriparen har i förhör med polisen erkänt att han blivit ditskickad av den tjetjenska regimen.

I juli förra året valde USA att utfärda flera sanktioner mot Kadyrov på grund av hans brott mot mänskligheten. Kadyrov driver också ett kampsportsgym med flera fighters i UFC. Sedan sanktionerna införts har UFC fått kritik för att ha ignorerat sanktionerna.

Använder sig av sportwashing
2018 myntade Amnesty International termen sportwashing. Termen beskriver hur diktatorer använder sig av sporter för att bygga popularitet samtidigt som de döljer sina brott mot mänskligheten. Kadyrov är väldigt aktiv i kampsportsvärlden och äger Tjetjeniens största gym Akhmat MMA samtidigt som han arrangerar flera kampsportsgalor.

Akhmat MMA är en gymkedja med flera gym i andra europeiska länder. Gymmen drivs av exiltjetjenier som är lojala till Kadyrov. Europeiska polismyndigheter har kopplat samman flera av dessa gym till den våldsbejakande islamistiska miljön. Många av gymmen kopplade till Kadyrov skickade sina medlemmar för att strida med IS och andra islamister i det syriska inbördeskriget.

Abdoulakh Anzorov som halshögg den franska läraren Samuel Paty i oktober förra året tränade på ett av Kadyrovs gym i Paris. Gymmet i Paris har enligt den franska polisen pekats ut som en central för både organiserad brottslighet och islamism.

På sociala medier tog Kadyrov avstånd från halshuggningen men beskyllde Frankrikes president Macron för att ha provocerat fram dådet.