Kontakta oss

INRIKES

Världens rikaste fascist dog på förintelsens minnesdag

Publicerat

den

KRÖNIKA Ingvar Kamprad är död. Låt oss titta på vem han var och ställa oss frågan varför det anses vara politiskt inkorrekt att tala om vem Ingvar Kamprad verkligen var.

Ingvar Kamprad är på något sätt högerns ultimata framgångssaga. Problemet med sagor är att de är just sagor, det vill säga fiktion. Berättelsen om hur Ingvar Kamprad byggde ett miljardimperium och blev en av världens rikaste män är inte bara falsk, den är även ett hån mot alla tänkande människor. Sagan om Kamprad är en berättelse som gör gällande att precis alla kan lyckas. Den gode Ingvar från Småland lyckades – det enda som krävdes var blod, svett och tårar. En symbol och ett slags bevis på att kapitalismen faktiskt fungerar.

Bortom fablernas värld finns verkligheten. Ingvar Kamprad kom från en förmögen godsägarsläkt. Hans så kallade blod, svett och tårar kan egentligen kan egentligen kokas ner till att han tog ett snack med sin farsa och fick ett lån. Därefter började han bygga upp sitt företag genom att berika sig på andra människors arbete.

Kapitalisten Kamprad

Ingvar Kamprad byggde bland annat upp Ikanobanken och Ikano bostad. Via banken försattes människor i skulder och via fastighetsaffärerna lades grunden för gentrifiering och renovräkningar av barnfamiljer. Som i Hagsätra söder om Stockholm där Ikano köpte upp stora delar av allmännyttan och påbörjade lyxrenoveringar med Ikeavaror samtidigt som man chockhöjde hyrorna med uppemot 80 procent. På kort försvann den lågavlönade arbetarklassen och ersattes av mer köpstarka hyresgäster som hade råd att betala de nya hyrorna.

Återinför arvsskatten

Kamprad lämnar efter sig en enorm förmögenhet på över 600 miljarder kronor. Som det ser ut just nu kommer denna förmögenhet inte göra någon som helst nytta för folket. Arvskatten avskaffades nämligen 2004 av dåvarande statsminister Göran Persson.

Det hade räckt med en blygsam arvsskatt för att Sverige skulle kunna höja lönen för samtliga kommun- och statsanställda i Sverige. Den där lönehöjningen som Sveriges poliser har skrikit efter i åratal hade kunnat bli en realitet. Bara med så lite som 10 procent i arvsskatt hade Ingvar Kamprads förmögenhet kunnat utrota den svenska hemlösheten på ett ögonblick.

600 miljarder är en enorm siffra. Det är svårt att ens greppa hur mycket pengar det handlar om. Bara tio procent av denna förmögenhet är mer än vad staten lägger ut på polisen, migrationen, domstolar och åklagarväsende på ett helt år. Med dessa siffror i bakhuvudet är det rätt uppenbart varför arvsskatten borde återinföras omedelbart.

Kamprad och fascismen

– Att Per Engdahl var en stor människa, det kommer jag att vidmakthålla så länge jag lever, sa Ingvar Kamprad i en intervju med Elisabeth Åsbrink 2010.

Per Engdahl var grundare och ledare av den fascistiska organisationen Nysvenska Rörelsen. Organisationen spelade en nyckelroll när det gällde att sprida fascismens idéer vidare efter andra världskrigets slut. Rörelsen var starkt rasistisk och judehatande.

Det råder alltså ingen tvekan om var Kamprads sympatier låg. En av efterkrigstidens främsta fascister var en stor människa enligt Kamprad. Men att påpeka detta och kritiskt granska om Kamprads förmögenhet hjälpte till att bygga upp de nazistiska och fascistiska rörelserna efter kriget, är inte politiskt korrekt i Sverige. Det har vi fått se bevis på idag när alltifrån sverigedemokrater och centerpartister till socialdemokrater och moderater har rasat mot människor som nämnt Ingvar Kamprads åsikter.

Samma människor som jublade när Fidel Castro dog talar nu helt plötsligt om att visa respekt. Det är ganska fascinerande att Kamprads finansierande av fascism viftas bort för att han sålde billiga värmeljus.

Personligen tycker jag mest att det är ironiskt att världens rikaste fascist går och dör på förintelsens minnesdag.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se