Kontakta oss

INRIKES

Förintelseöverlevare vill stoppa kommunens namngivning efter Ingvar Kamprad

Publicerat

den

HUDDINGE Förintelseöverlevare har reagerat starkt mot Moderatförslaget om att uppkalla en gata efter IKEA-grundaren Ingvar Kamprad i Kungens kurva i Huddinge. Anledningen är Ingvar Kamprads band till nazismen.

Moderaterna i Huddinge vill uppkalla en gata efter IKEA-grundaren Ingvar Kamprad. En dålig idé enligt förintelseöverlevaren och Huddingebon Piotr Zettinger, men det är inget som Moderaterna i Huddinge bryr sig om. Enligt kommunstyrelsens ordförande i kommunen, Moderatpolitikern Daniel Dronjak bör Huddinge kommun istället tro på Ingvar Kamprads ursäkt när han bad om förlåtelse för sin tid som organiserad nazist.

Uppgifterna om Ingvar Kamprads nazistiska förflutna har varit känt sedan 1990-talet då det avslöjades att han varit medlem i nazistiska Nordiska Ungdom på 1940-talet. Vilket han bad om ursäkt om. Kamprad blev sedermera engagerad i den fascistiska organisationen Nysvenska Rörelsen och personlig vän med Nysvenska Rörelsens ledare, Per Engdahl. Så sent som 2010 hyllade Ingvar Kamprad den fascistiska ledaren, i en intervju med Elisabeth Åsbrink.

– Att Per Engdahl var en stor människa, det kommer jag att vidmakthålla så länge jag lever, sa Ingvar Kamprad till Elisabeth Åsbrink.

Det är med anledning av de nazistiska och fascistiska aktiviteterna och som förintelseöverlevaren anser att det vore olämpligt att uppkalla en gata efter honom.

– Han var en skicklig företagsledare och affärsman och hans förtjänster är stora för Huddinge. Men av hänsyn till hans politiska aktiviteter tycker jag det är olämpligt, säger Piotr Zettinger till Mitti.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se