Kontakta oss

KRÖNIKA

Vem älskar en arbetare 2016?

Publicerat

den

KRÖNIKA| I sin första krönika på Aktuellt Fokus tar skribenten Måns Back Nilsson sig en titt på samhällsdebatten kring högerpartiernas förslag om att sänka lönerna för arbetare. Måns Back Nilsson menar att nivån är för låg och efterlyser en mer intelligent värld för sina barn att växa upp i.

Läser någon tröttsam debattartikel om att socialdemokratiska partiet hatar arbetare.
Som sig bör i antiintellektualismens 2016 delas den flitigt och gillningarna kommer snart att räknas i tusental.
En slarvig skitartikel underbyggd av svepande argument som självklart inte på något sätt underbyggs.
Som sig bör 2016.

Frågan är väl i och för sig relevant. Men vad skulle hända om vi lyfte upp den och diskuterade som vuxna människor.

Vem älskar en arbetare 2016?
Vem bryr sig egentligen om en arbetare 2016?

Jag är själv arbetare och de enda jag kan komma på som verkligen bryr sig om mig är mina arbetskollegor.
Alla andra verkar i huvudsak betrakta mig som en vara, alternativt en produkt.

Vi lever väl i något som bäst beskrivs som en global enpartistat och vill ni ha ett namn på denna stat så förslår jag att vi kallar den för ”marknaden”.

Den vänster höger konflikt som så många ”debattörer” håller kär, det var väl ganska länge sedan den fanns i verkligheten. Kapitalismen vann helt enkelt och valet idag handlar väl i huvudsak om att välja på en skala från liberalism till fundamentalism.

Jag följer en massa klyftiga människor på olika sociala medier och i andra kanaler. Jag försöker verkligen förstå den här debatten om lägre ingångslöner.
Jag aktar mig noga för att fastna i den förenklade retoriken från ”låtsasvänsterhåll” och dito högerhåll.

Men jag kan inte påstå att jag blir så mycket klokare, de här klyftiga människorna diskuterar på ett sätt som jag helt enkelt inte förstår. Jag förstår inte orden de använder jag kan inte tränga igenom argumenten de framhåller. Och då är jag ändå en allmänbildad och läsvan person. Jag hänger helt enkelt inte med.

De är som tekniker som diskuterar hur man bäst konstruerar svepelektronmikroskop. Jag fascineras över deras kunnande och deras vokabulär, men jag begriper inte.

En smygande obehagskänsla jag får är att de gör inte de här klyftiga människorna heller. De förstår sig på svepelektronmikroskop men har ingen aning om något annat, allraminst vad det är som ska svepelektronmikroskopas.

En rimlig fråga måste ju ändå vara varför vi ska utöka mängden med fattiga människor, vad det ska vara bra för. På vilket sätt blir världen bättre av det?

Jag hoppas verkligen att mina barn och barnbarn får uppleva en annan värld än den jag lever i just nu.
En mer intelligent värld.
En värld med något större ambitioner än att hanka sig fram ännu en dag i fossila föreställningar drivna av fossila bränslen.

Måns Back Nilsson
redaktionen@aktuelltfokus.se