Kontakta oss

INRIKES

Ingen granskning av rika bidragsfuskare när högern inför nolltolerans mot bidragsfusk

Publicerat

den

SUNDBYBERG| När högerpolitikerna ska jaga bidragstagare i Sundbyberg så har man endast valt att försvåra livet för fattiga människor som lever på försörjningsstöd. De som uppbär de största bidragen kommer att få en fortsatt gräddfil av högerstyret ifråga.

Moderaterna själva kallar det för nolltolerans mot bidragsfusk och konstaterar att Sundbyberg har Stockholms läns näst högsta kostnader för försörjningsstöd. Men istället för att satsa på offentlig sektor och föra ut människor i ett samhällsnyttigt arbete med rättvisa löner vill det grönblåa högerstyret i Sundbyberg hellre jaga bidragstagare.

I den blågröna budgeten ger nämligen politikerna socialförvaltningen rätt i att börja göra hembesök hos fattiga människor. Utöver det aviserar politikerna även hårdare närvarokrav och bland annat slumpmässiga stickprovskontroller av utbetalningar.

– Fusk ska aldrig löna sig. Genom hembesök och att kräva närvaro under hela dagen ökar inte bara möjligheterna att hitta ett jobb- möjligheten till svartjobb förhindras också, säger Josefin Malmqvist (M), arbetsmarknadskommunalråd i Sundbybergs stad.

Men trots snacket om att fusk inte ska löna sig så väljer det grönblåa styret att blunda för det värsta bidragsfusket i kommunen – RUT och ROT-fusket. Bara när det kommer till RUT- och ROT-bidragen så står det klart att Sundbybergs kommun är en av de värsta bidragskommunerna i Landet. Kommunen har sedan flera år dessutom legat på Sveriges tio topp-lista gällande beviljade RUT och ROT-bidrag vilket har kostat skattebetalarna åtskilliga skattemiljoner. Så sent som 2013 kostade bidragen skattebetalarna otroliga 39 310 270 kronor.

Fuskandet kring RUT och ROT-bidragen har beskrivits som rena julafton för oseriösa företagare. När tidningen Faktum ringde upp privata företagare och sade sig vilja ha hjälp med att lägga in golv och uttryckligen frågade företagen om de kunde tänka sig att fuska så visade det sig att tretton av fyrtio tillfrågade svarade ja. Men trots alla bevis och mångmiljonkostnader kopplade till fusket så väljer Sundbybergs politiker att blunda. Istället riktar de alltså blicken mot kommunens fattiga befolkning som får bli politikernas syndabock istället.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se