Kontakta oss

INRIKES

Volontärarbetaren om SD:s utnyttjande av fattiga: ”Det är vidrigt!”

Publicerat

den

INRIKES| Volontärarbetaren tillhör en romsk intresseförening som hjälper svenska hemlösa. När hon hör talas om de rassegregerade matutdelningarna i Stockholm är hon kritisk mot de som använder människors utsatthet för att tjäna politiska poäng.

Under gårdagen kunde Aktuellt Fokus avslöja hur SD i samarbete med fascistiska Nordisk Ungdom, samt Nya Tider, Avpixlat och Sverigedemokraterna har samverkat kring rassegregerade matutdelningar i Stockholm. Vid matutdelningar har vita hemlösa och andra fattiga fått mat samtidigt som rasifierade i samma sociala situation har fått blivit nekade. Syftet har varit att skapa etniska konflikter i samhället.

Aktuellt Fokus har talat med Linda Lundqvist från den rikstäckande resanderomska intresseföreningen RUNG. Linda Lundqvist och RUNG har bedrivit ett aktivt solidaritetsarbete gentemot fattiga nyanlända romer i Västerbotten. Trots att föreningen är en romsk intresseförening har man inte tvekat att ställa upp för Umeås svenska hemlösa. Enligt Linda Lundqvist spelar det ingen roll vad man har för etniskt bakgrund, istället är det människornas behov som är det viktiga att se till.

När vi tar upp de högerradikalas utnyttjande av fattiga i Stockholm suckar hon och säger att hon inte är förvånad då de har en förkärlek till att sparka på de som ligger. Enligt Lundqvist är det vidrigt.

Hur ser ni som romsk intresseförening på det här?

– Det är vidrigt att använda människors utsatthet för att få billiga politiska poäng. De här människorna har aldrig velat ”hjälpa” någon förut. Det här handlar inte om välgörenhet eller solidaritet.

Är det här något ni har märkt av sedan tidigare?

– Ja. Människor som hjälper andra hjälper ofta många olika grupper. Människor som hatar en utsatt grupp hatar ofta många olika utsatta grupper. Bara för att de ibland påstår sig vilja ”hjälpa” en grupp för att åsamka en annan grupp ytterligare skada så betyder de inte att de har blivit bra människor. De är fortfarande i grund och botten hatare.

Det finns de som menar att det är bra att de högerradikala trots allt hjälper några. Hur ser du på det?

– Målet med deras aktivitet är ju att skapa motsättningar och sprida hat. Hur skulle det kunna vara bra? Om jag ger dig en tub ketchup för att kunna mata din granne med arsenik, är jag snäll då?

Varför tror du att det är framförallt romer som de hetsar mot?

– Det är ju inte särskilt orginellt eller kreativt att ge sig på romer. Det finns en lång historia av utanförskap och förföljelse. Många har fortfarande fördomar. Och många romer har en skräck inför nyndigheter som gör att de inte polisanmäler.

Vad tycker ni man ska göra åt sådana här initiativ?

– Ja…vad ska man göra åt rasism och att folk ger sig på hemlösa? Det är väl bara att fortsätta göra bra saker. Ge nån som ser hungrig ut en macka och en kaffe. Prata med människor. Och ser man en sån där dumjävel får man väl säga ifrån.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se