Kontakta oss

INRIKES

V:s principhållning satte stopp för erkännande av folkmord

Publicerat

den

lindeisis
INRIKES
| När riksdagen skulle rösta om ett svenskt erkännande av Islamska Statens folkmord på minoriteter valde Vänsterpartiet att inte stödja erkännandet. Enligt Hans Linde från Vänsterpartiet var anledningen på grund av att förslaget hade lagts fram av Kristdemokraterna och stöttades av Sverigedemokraterna.

Den djupt konservativa wahabiströrelsen har försökt utrota kurder, romer, shiamuslimer och andra minoriteter i Mellanöstern. Massgravar vittnar om ett urskiljningslöst dödande men på grund av situationen i Syrien och Irak är det få som vet hur många offer IS har krävt. I Sveriges riksdag tog Kristdemokraterna och SD initiativ till ett svenskt erkännande av IS folkmord, vilket resulterade i att endast KD, SD och Liberalerna röstade för erkännandet ifråga.

Från Vänsterpartiets sida ville man rösta ja till ett erkännande men lät bli på grund av principhållningar. Sedan tidigare har Vänsterpartiet en principhållning mot Sverigedemokraterna som innebär att V-politiker enligt gällande V-riktlinjer måste rösta emot SD-förslag oavsett vad de än gäller. Något som SD tidigare har utnyttjat för att framställa Vänsterpartiet som småsinta och tramsiga.

Vänsterpartiet har inte haft någon känd principhållning mot Kristdemokraterna sedan tidigare men eftersom SD valde att stötta initiativet valde Vänsterpartiet att säga nej till erkännandet.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag gärna hade sett ett beslut i riksdagen med bred enighet, men nu kom vi i ett läge där det här var en fråga som lyftes av Kristdemokraterna som snabbt fick stöd av Sverigedemokraterna, och för mig tog det emot att stödja ett sådant initiativ, sade Hans Linde till den kristna tidningen Dagen om beslutet.

När Hans Linde får frågan om han och Vänsterpartiet hade röstat för ett erkännande om Socialdemokraterna hade fört fram förslaget svararar han att han hade applåderat initiativet ifråga.

– Absolut. Hade Margot Wallström som utrikesminister gått ut och sagt att det var ett folkmord hade jag ställt mig upp och applåderat. Det är ingen tvekan om det.

Vänsterpartiets princippolitiska hållning har tidigare inneburit att partiet har röstat emot sin egen politik.

Läs även: Sex partier erkände folkmord – bara tre röstade ja

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se