Kontakta oss

INRIKES

Dyra dopgåvor till kungahuset istället för välfärd när kommunpolitikerna prioriterar

Publicerat

den

SKÅNE| Flera skånska kommuner skänker 90 000 kronor till prins Oscar i dopgåva. Kommuner som har det tungt ekonomiskt att få välfärden att gå runt och se till att människor har tak över huvudet. Nu reagerar Republikanska föreningens medlemmar som överklagar dopgåvan.

Republikanska föreningens medlemmar tänker överklaga alla skånska kommuners beslut att bidra till en gemensam dopgåva till prins Oscar, en naturlekplats för en miljon kronor i Söderåsens nationalpark.

De första överklagandena har redan nått förvaltningsrätten i Malmö. De gäller Ängelholm, Svalöv, Trelleborg och Ystad som tillsammans beslutat att skänka cirka 90 000 kronor. Pengar som behövs till välfärden.

En rad andra Skånekommuner, däribland Malmö, Lund, Kävlinge, Svedala och Staffanstorp, har sagt nej till bidrag. Enligt Republikanska föreningen strider också en gåva till en enskild person utan anknytning till kommunen mot kommunallagen.

Initiativet till insamlingen togs av landshövding Margareta Pålsson då prins Oscar utsågs till hertig av Skåne. Prinsen själv döps nästa fredag i Slottskyrkan. Dopet förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se