Kontakta oss

EU

Här skriver Wallström och Hultqvist under avsiktsförklaringen till PESCO – EU:s militära Schengen

Publicerat

den

EU/SVERIGE Idag undertecknade försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström  avsiktsförklaringen till det så kallade PESCO-avtalet. Det är ett EU-militärt avtal liknande Schengenavtalet.


Enligt regeringen handlar det om ett mellanstatligt militärt samarbete. I realiteten är tanken bakom PESCO ett slags militärt Schengen.

Att avtalet kommer i samband med de pågående Brexit-förhandlingarna är ingen slump. Enligt flera mediebyråer kom PESCO till liv på allvar efter Brexit eftersom Tyskland och Frankrike vill visa styrka när Storbritannien lämnar unionen.

Den gemensamma EU-styrkan kommer framförallt samarbeta genom utbyte av militär hårdvara men även genom att låta trupper röra sig genom olika länder med Schengenavtalet som förebild. I praktiken har det redan gjorts klart att EU-styrkan ska ha ett nära samarbete med Nato. Därmed knyts Sverige än närmare ett fullvärdigt medlemskap utan att svenskarna har fått rösta om saken.

När regeringen kommenterar avtalet via regeringens hemsida skriver de att de anser att avtalet är förenligt med svensk alliansfrihet.

”Regeringen anser att Pesco kan uppfylla två strategiska mål: att stärka den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken samt att bidra till stärkt europeisk sammanhållning. Det svenska deltagandet kan bidra till att Sverige bättre kan påverka EU:s gemensamma utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik. Samarbetet är mellanstatligt och fullt förenligt med Sveriges militära alliansfrihet.”

Källor: ReutersRegeringens hemsida.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se