Kontakta oss

INRIKES

Polisman twittrade om Katerina Janouch – Familjen hotas och trakasseras

Publicerat

den

HÖGERN Den svensklibanesiske polismannen Nadde Gzale skrev om Katerina Janouch på Twitter. Då blev han mordhotad av hennes följare. Även polismannens familj har blivit utsatt för hot och trakasserier efteråt.

Nadde Gzale är en svensk polis med libanesisk bakgrund. På mikrobloggen Twitter har han mest gjort sig känd för att skriva om sina erfarenheter från polisyrket men deltar även ofta i samhällsdebatterna.

När Nadde Gzale diskuterade författaren och Nyheter Idag-krönikören Katerina Janouch, som tidigare gett öppet stöd till våldsamma högerhuliganer, kallade han henne för smuts. Då började drevet från Janouch som började ifrågasätta Nadde Gzales lämplighet som polisman.

Att bli kallad för smuts var tydligen extraordinärt kränkande för Katerina Janouch. I en serie tweets går Janouch till fullt angrepp mot polismannen. Förutom att ifrågasätta polismannens lämplighet inom polisyrket försöker hon även stämpla honom som sexist. I ett Twitterinlägg länkar Janouch till en artikel i Expressen som handlar om övergrepp och sextrakasserier inom poliskåren. I inlägget skriver Katerina Janouch att sexismen inom polisen har fått ett ansikte, samtidigt som hon hänger ut polismannens namn.

Drevet från Katerina Janouch ledde till att hundratals högertwittrare hakade på. Det har eskalerat till att polismannen fått ta emot mordhot där det står att han ska bli avrättad. Människor ska även börjat trakassera och hota polismannens familj. Bland annat har människor kontaktat Nadde Gzales fru och kallat henne för ”arabkuksugare”.

”Hann lätta mot Stockholm när jag fick detta sms av min tjej. Vände såklart åter. Tack för drevet och uthängningen Janousch plus fans.” skriver polismannen på Twitter.


Nadde Gzale har varit öppen med att han inte anser att smuts är ett lämpligt uttryck om andra människor.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se