Kontakta oss

ARBETSLIV

Ylva Johansson: Nej till kriskommission mot skenande arbetsplatsolyckor

Publicerat

den

ARBETSLIV De arbetsrelaterade dödsfallen bara ökar och ökar. Bara hittills i januari har åtta arbetare dött på jobbet. Samtidigt säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson nej till att införa en kriskommission för att komma tillrätta med den farliga utvecklingen.

I torsdags dog ytterligare en arbetare på jobbet. Det var det åttonde arbetsrelaterade dödsfallet som polisen tvingas utreda sedan årsskiftet. Mannen som avled utförde ett takarbete på en byggarbetsplats i Stenungsund, när han av okänd anledning föll drygt 10 meter och landade på ett betonggolv.

Idag fem dagar senare, tisdagen den 29 januari, höll ytterligare en arbetare mista sitt liv på jobbet. Olyckan inträffade på en byggarbetsplats på Malmheden norr om Gällivare. Polisen är fåordig om vad som har hänt men bekräftar att en 24-åring drabbats av livshotande skador. Enligt uppgift ska olyckan inträffat efter att en tryckluftslang släppt och träffat 24-åringen på överkroppen.

Efter dödsolyckorna har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson gått ut med att hon ska bjuda in arbetsmarknadens parter för att diskutera frågan. Vänsterpartiet föreslår att regeringen ska tillsätta en kriskommission för komma tillrätta med den farliga utvecklingen. Men någon kriskommission lär nog inte bli av om Ylva Johansson får som hon vill. När Ylva Johansson intervjuas av tidningen Arbetet ä säger rakt ut att en kriskommission är inget steg man bör ta i första taget.

– Jag är inte säker på att det är nya utredningar som behövs. Det är inte första steget i alla fall, säger hon till Arbetet.

Källa: Arbetet

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se