Kontakta oss

ARBETSLIV

100-procentig ökning av dödliga arbetsplatsolyckor

Publicerat

den

DÖDEN PÅ JOBBET Januari blev en svart månad på den privata arbetsmarknaden. I jämförelse med förra året har dubbelt så många arbetare dött i arbetsplatsolyckor. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Fyrverkerierna från nyårsafton hade knappt hunnit svalna förrän polisen började utreda den första arbetsrelaterade dödsolyckan. En 55-årig lastbilschaufför i Helsingborg träffades så illa av en fallande port att hans liv inte gick att rädda.

Dagen efter, den 2 januari inträffade ytterligare ett dödsfall. En industrielektriker dog efter att ha fått en fallande betongvägg över sig. Dödsolyckan inträffade på Södra Cells massabruk utanför Mönsterås. Ett företag där mer än en arbetare har fått sätta livet till genom åren.

De arbetsrelaterade dödsolyckorna skenar i Sverige. Hittills i januari har åtta arbetare dött på sina jobb. Det är en fördubbling av antalet dödsfall i jämförelse med förra året och mer än en fördubbling i jämförelse med 2017 då tre personer dog i arbetsrelaterade olyckor.

Enligt forskningen är det framförallt företagarnas vinstjakt som är anledningen till att arbetare dör på sina jobbet. Vinstjakten leder bland annat till ökad stress och press på den enskilda löntagaren vilket i sin tur leder till att säkerheten sätts åt sidan. Detta i kombination med allt mindre satsningar på att stärka arbetsmiljöerna på svenska arbetsplatser leder till allt fler arbetsplatsolyckor. Enligt siffror från 2017 är 9 av 10 offer män.

Arbetsrelaterade dödsolyckor januari 2019

1 januari Helsingborg

2 januari Mönsterås

8 januari Helsingborg

15 januari Stockholm

17 januari  Västernorrland

19 januari Kalix

23 januari Lissma

24 januari Stenungsund

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se