Kontakta oss

INRIKES

14-åring kördes ihjäl av smitare – nu hånas familjen på Facebook

Publicerat

den

TROLLHÄTTAN Efter att nyheten om 14-åringen som blev ihjälkörd av en smitare, kom ut till allmänheten har det rasistiska hatet flödat på nätet.

14-åringen kördes ihjäl av en smitare inför sina kompisar i Trollhättan. Efter en månad har polisen fortfarande inte gripit någon, vilket Expressen rapporterade om häromdagen. I Expressens artikel gick 14-åringens pappa ut och berättade hur han och övriga familjen mår efter tragedin. När artikeln började delas på sociala medier har familjen till den döda 14-åringen fått ta emot en hatstorm på nätet, bland annat har konservativa invandringskritiker och nationalister hyllat den okända smitaren. Anledningen är för att föräldrarna till den döda 14-åringen är invandrare.

Hatet har bland annat florerat i invandringskritiska och högervridna Facebookgrupper. I Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” har människor bland annat skrivit ”En parasit mindre”.

”Stå upp för Sverige” är den största svenska invandringskritiska högergruppen på Facebook. Från början startades gruppen som en stödgrupp för den högerextrema polismannen Peter Springare och hette då ”Stå upp för Peter Springare”. Efter att gruppen blev uppmärksammad för rasistiskt hat och hot mot ickevita svenskar, fick Peter Springare nog av den negativa publiciteten och uppmanade gruppen att byta namn.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se