Kontakta oss

NOTISER

Ledande nationalister spred skräck i centrala Stockholm – Misshandlade kvinna och försökte dränka mörkhyad man

Publicerat

den

NU1INRIKES| Den nationalistiska högerledaren från Nordisk Ungdom (NU) är ett känt ansikte inom den svenska högerradikalismen. Under natten till lördags greps han och andra kända högernationalister efter att ha spridit skräck i centrala Stockholm.

Enligt polisen har den nationalistiska högerledaren, Emil Christian Mattsson Lewicki, mest känd som Christian Mattsson, tillsammans med kamrater gått runt i centrala Stockholm för att söka bråk med förbipasserande. Bland de övriga gripna var även aktivisten Emil Björnhagen med.

Bland offren återfinns såväl hemlösa romer som en mörkhyad man. Enligt polisen ska överfallen som rubriceras som misshandel och försök till misshandel ha skett helt oprovocerat. Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus ska högergänget även ha försökt dränka den mörkhyade mannen genom att försöka sparka ned honom i iskalla vattnet vid Slussen på Södermalm. Trots gärningsmännens kända rasistiska sympatier och politiska organisering i den nationalistiska högerrörelsen har polisen valt att inte rubricera överfallen som hatbrott.

Känd nationalistledare

Christian Mattsson är internationell kontaktperson för Nordisk Ungdom och sitter med i Nordisk Ungdoms riksråd. Han är dessutom en av de drivande bakom bildbloggen ”Koling” som har gjort sig känd för att sprida näthat på sociala medier.

Christian Mattsson är en mångårig aktivist inom den nationella rörelsen i Sverige. Han började sin bana i det numera nedlagda militanta nätverket Fria Nationalister och verkade då främst under arbetsnamnet Fria Nationalister Västerort. I samband med att majoriteten av nätverkets aktivister valde att gå in i Nordisk Ungdom följde Christian Mattsson med.

Med åren har Mattssons polska bakgrund öppnat upp dörren för internationella kontakter mellan Nordisk Ungdom och polska fascister. Organisationen har genom åren besökt Polen ett flertal gånger och även vunnit nya kontaktnät via sin satsning på internationella relationer.

I samband med att revolutionen bröt i Ukraina åkte Christian Mattsson till Kiev för att stötta högerradikala grupper i landet.

En annan aktivist som med i nationalisternas våldsvandring i centrala Stockholm är aktivisten Emil Björnhagen. Björnhagen som även verkar under pseudonymen ”Emil Bergström” är en ledande aktivist inom Nordisk Ungdom. Han inledde sin politiska bana som oberoende aktivist och bland hans första aktiviteter deltog han i den nazistiska demonstrationen Folkets Marsch 2008. Med åren har Björnhagen blivit mer politiskt driven och idag är han en av Nordisk Ungdoms kärnaktivister och har en väldokumenterad närvaro på högerradikala arrangemang.

Misstänks för kvinnomisshandel

Vittnen som befann sig på platsen i samband med gripandet uppger till Aktuellt Fokus att de misstänkta högeraktivisterna inte verkade vara speciellt berusade. De ska däremot ha uppträtt aggressivt mot människor som iakttog polisens arbete.

I samband med ett av överfallen som riktades mot hemlösa romer gav dem sig även på två svenska kvinnor enligt polisen. Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus ska kvinnorna ha försökt stoppa nationalisternas överfall vilket ledde till att deras hat riktades mot kvinnorna istället för de hemlösa uteliggarna. Enligt uppgift ska minst en av kvinnorna ha blivit misshandlad vid tillfället.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se