Kontakta oss

UTRIKES

Diktatorn har mördat fler civila än IS – Stöttas av Nordisk Ungdom

Publicerat

den

STOCKHOLM| Syriens diktator Bashar Al-Assad beskrivs som huvudorsaken till massflykten till Europa. Diktatorn har till dags dato mördat betydligt fler civila än den extrema wahabistsekten IS. Idag tvingades flera stockholmarna se banderoller till stöd massmördaren ifråga. Bakom banderollerna stod den nyfascistiska organisationen Nordisk Ungdom.

På banderollerna stod det ”Support Bashar Al-Assad!”, ett solklart geopolitiskt ställningstagande som inte bara syftar på att organisationen numera stöttar samma diktator som de uppmanade till reformer strax före kriget bröt ut på allvar. Det är även ett ställningstagande för Ryssland som stöttar diktatorn ifråga. Nordisk Ungdom kallar dessutom uppsättningarna för stödaktioner.

På Twitter skriver företrädare för organisationen att banderolluppsättningarna även var menat som en aktion mot Islamska Staten som ligger i krig mot Assadregimen. En regim vars militär inte har kunnat åstadkomma några större resultat mot den wahabistiska sekten sedan IS kom att ta sig rejäla markområden i den syriska regimens territorium. Tack vare bland annat ryska allierade har regimen kunnat ta mer kontroll på senare tid.

Mördat fler civila än IS

Även om mytbildningarna kring Bashar Al-Assad är många och Natoländer bevisligen har ljugit om diktatorn ifråga så står det utom rimligt tvivel att regimen har gjort sig skyldiga till upprepade massmord. Fria och oberoende medier har kunnat visa mängder med bevis. 2015 rapporterades omkring 21 000 döda i det pågående inbördeskriget. Av dessa uppges Bashar Al-Assads styrkor stå för 75 %.

Den oberoende människorättsorganisationen, Syrian Network for Human Rights (SNHR) har rapporterat dödsfall under det pågående inbördeskriget. Enligt SNHR dödade Assads regimstyrkor 15,748 människor förra året. En stor majoritetet av dem, 12 044 var civla. Enligt SNHR:s statistik över inbördeskrigets omkomna står det även klart att 38 procent av de civila dödsoffren var kvinnor och barn. Enligt samma statistik kan man även läsa att Islamska Staten uppges ha dödat 2,098 personer förra året. Av dem var 1,366 civila.

Vice filmade regimens dödskammare

Vice News som är kända för sin objektivitet och fria journalistik har bland annat filmat en av regimens alla dödskammare. I en chockerande dokumentär om jihadiststyrkor som strider mot regimen gjordes upptäckten. I dokumentärer ser man hur flera av offren är barn.

Grymheterna har pågått under åratal och var en av anledningarna till att folket började revoltera från början. Sedan dess har landet genomlidit flera år av inbördeskrig och är en av världens farligaste platser. En av de största orsakerna till de omfattande civila dödsoffren tros ligga i regimens så kallade ”bombtunnor”. Bomber som fälls i civila områden utan hänsyn till den stora och omfattande förödelse som bomberna för med sig.

IS fortfarande ett starkt hot

Den extrema wahabistsekten IS har förlorat stora markområden och viktiga städer den senaste tiden. Jihadistnätverket är däremot inte uträknat och så sent som idag ockuperade dem ytterligare två byar i närheten av Aleppo. IS skiljer sig åt från många andra aktörer då de har visat att de kan upprätthålla en på sätt och vis fungerande stat. IS syfte är inte enbart att döda de som de anser vara otrogna. Det är även att kontrollera och styra hela befolkningar, något som innebär att det vore kontraproduktivt med allt för omfattande massmord.

Den låga siffran från SNHR har ifrågasatts av allmänheten i Mellanöstern men har förklarats med att många av IS dödsoffer fortfarande är okända då många massgravar inte har upptäkts.

När det gäller markkriget mot Islamska Staten har kurdiska styrkor från YPG och PKK varit särskilt framgångsrika. Styrkorna har bland annat rensat Rojava på islamister och kunnat bygga upp alternativa demokratiska system utan kapitalism och där kvinnor är representerade i samtliga samhällsnivåer. De revolutionära folkförsvaren bedriver inget krig mot Bashar Al-Assad men kommer inte acceptera förtryck mot Rojavas befolkning från regimens sida. Skulle regimen börja strida mot de kurdiska styrkorna är risken stor att regimen förlorar än mer markområden. Risken är även stor att jihadister hade kunnat växa som en följd av ett dylikt scenario. Något som i sin tur hotar regionen, inklusive Europa.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se