Kontakta oss

ARBETSLIV

8-årig strid mellan staten och löntagare avgörs i HD

Publicerat

den

ARBETSLIV  Idag rapporterar Ekot om att högsta domstolen beslutat att pröva om staten ska ha företräde över vanliga arbetare när företag går i konkurs. Högsta domstolens beslut i frågan kommer ha stor betydelse för hur mycket pengar som ska gå till de som varit anställda respektive skatteverket.

Fallet som Högsta domstolen valt att pröva är åtta år gammalt och gäller 50 anställda på ett företag inom Saab-koncernen. Skatteverket har tidigare försökt kräva konkursboet på en halv miljon kronor som öronmärkts åt de anställda men förlorat i domstolen. Hösten 2019 valde myndigheten att överklaga och nu har alltså högsta domstolen sagt ja till att pröva ärendet igen.

I det enskilda fallet rör det sig om en relativt liten summa pengar men konsekvenserna är omfattande eftersom beslutet kommer att bli vägledande. Det övergripande arbetet med Saab-konkursen i sin helhet pågår än idag och rör enligt uppgift 1.9 miljarder kronor. År 2020 är Sverige på väg in i en lågkonjunktur då fler konkurser och ökad arbetslöshet är att vänta. Aktuellt Fokus har pratat med Josef som var anställd som telefonförsäljare på ett företag i Lund som gick i konkurs. Josef ställer sig frågande till hur det ska gå för svenska arbetare om staten ska prioriteras före arbetare.

– Det var tur för jag kunde få ut lite av lönen under uppsägningstiden genom länsstyrelsen men man har ju hört om folk som inte fått ut lön som dom ska redan innan företaget gått i konkurs. Hur ska det gå om staten ska prioriteras över vanliga knegare när ens jobb försvinner, undrar Josef och fortsätter.

– Varför väljer man att gå efter vanliga människor på det här sättet?‌ Är det för att få in skattemedel så borde det väl finnas mer hederliga metoder än att försöka klämma folk på pengar efter att dom förlorat sina jobb?

Vid konkurser är det vanligt med snåriga strider mellan olika parter som kräver att få tillbaka sina pengar. Det är svårt att säga med exakthet hur och vilka konkursärenden som skulle påverkas av ett bifall för Skatteverket. Det enda som går att säga säkert är att det blir mer pengar till staten och mindre till de anställda.

Högsta domstolens beslut i frågan förväntas komma i vår.

André Svensson
redaktionen@aktuelltfokus.se