Kontakta oss

INRIKES

Högsta domstolen fastslår dom om människoexploatering

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

INRIKES Domen är den första gången lagen om människoexploatering prövats i högsta instans.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om krögaren Masudur Khandaker när han dömdes i tingsrätten för människoexploatering. Fallet har gått hela vägen till Högsta domstolen som nu har fastställt tingsrättens dom. Domen blev dock mildrad och krögaren som tidigare suttit frihetsberövad 1,5 månader får sin fängelsedom omvandlad till villkorlig dom då han är tidigare ostraffad.

Khandaker hade exploaterat ett par som kommit från Bangladesh för att studera och arbeta. De hade stora problem med att hitta ett boende vilket han kunde erbjuda dom i utbyte med att de arbetade på en av hans restauranger vilket de också skulle få betalt för.

Paret lovades en timlön på 100kr och gratis mat men istället fick de ut en svart timlön på 28 respektive 19kr i timmen. Arbetspassen kunde vara upp till 12 timmar långa och mellan sex till sju dagar i veckan. När de protesterade blev de hotade av Khandaker med ett vapen eller vapenatrapp.

Khandaker har hela tiden nekat till att paret ska ha arbetat åt honom men det har motsagts av annan personal som vittnat mot honom.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se