Kontakta oss

INRIKES

Offret skrattade innan mordet – nu kan mördaren få sänkt straff

Publicerat

den

Polisbil. Foto: Aktuellt Fokus
Foto Aktuellt Fokus

INRIKES Högsta domstolen brukar vara väldigt restriktiva när det gäller vilka fall man tar upp. Nu har HD däremot beslutat sig för att pröva ett mordfall som kan mynna ut i att mördaren får sänkt straff. Anledningen är för att mordoffret uppges ha skrattat innan han mördades.

Offret mördades med två knivhugg i låret. Nu kan den 60-åriga mördaren få sänkt straff eftersom mordoffret uppges ha skrattat strax innan han mördades. Det står klart efter Högsta domstolen beslutat sig för att pröva fallet.

Mordet som inträffade den 18 mars i år skedde i en lägenhet i Malmö. Både mördaren och offret som var bekanta med varandra drack alkohol. En stund senare drar 60-åringen fram en kniv och hugger offret i låret, en stund senare upprepar han proceduren och hugger honom på samma ställe. Offrets liv gick inte att rädda och 60-åringen erkände brottet för polisen direkt. I tingsrätten dömdes mannen till fängelse i tre år och sex månader för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Domen överklagades till Hovrätten som gjorde en helt annan bedömning och förvandlade domen till fem års fängelse. Nu meddelar Högsta domstolen att man tänker pröva fallet vilket innebär att den dömda mördaren kan få ännu mindre straff än vad tingsrätten dömde honom till. Anledningen är för att den avlidna mannen uppges ha skrattat innan han mördades. Enligt 60-åringens advokat Johanna Sundman tyder det på att mannen inte ska ha upplevt lidande ellee dödsångest.

– Det var även så att de två hade suttit och sjungit och spelat musik under dagen. Det finns ingenting som har visat att han skulle ha upplevt någon stor dödsångest eller lidande. Det kan annars vara en försvårande omständighet om man har lidit under längre tid, säger advokaten Johanna Sundman.

I samband med utredningen framkom det även att männen ska ha haft en konflikt om ett bedrägeribyte på drygt 200 000 kronor.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se