Kontakta oss

UTRIKES

Affärsman åtalas för medhjälp till mord

Publicerat

den

UTRIKES 2017 mördades journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta. Hon avslöjade hur flera uppsatta affärsmän och politiker gömt undan pengar i Panama. Nu åtalas en av landets rikaste affärsmän för att legat bakom mordet.

Igår åtalades affärsmannen Yorgen Fenech för medhjälp till mord på journalisten Daphne Caruana Galizia. Galizias huvudämne var korruption där hon undersökte landets makthavare. I samband med Panamaläckan avslöjade hon hur flera av landets högsta politiker gömt undan pengar i Panama för att slippa skatt. Ett av företagen som kopplades till politikerna var 17 Black som ägdes av Fenech.

Caruana dog av en bilbomb 16 oktober 2017. Sedan tidigare har tre personer gripits och åtalats för bombdådet. Personerna ska ha tagit emot 150 000 euro(Ungefär 1,5 miljoner kronor) för att ha utfört dådet. De tre personerna nekar och väntar på rättegången.

Fenech är en av Maltas rikaste personer. Fram tills för några dagar sedan var han fortfarande VD för Tumas Group ett av de största företagen i landet med kopplingar till flera politiker.

Flera ministrar inblandade
Galizias avslöjanden i samband med Panamaläckan har avslöjat korruption på regeringsnivå. Landets turistminister Konrad Mizzi har avgått och finansministern Chris Cardona har blivit avstängd. Det finns också en press på premiärministern att avgå bland annat då hans assistent Keith Schembri var inblandad i Panamaläckan. Schembri var den personen Caruana fokuserade på när hon mördades.

En av de inblandade i mordfallet är en taxichaufför som utmålas som en mellanhand. Han har kopplingar till både Fenech och de som misstänkts ha utfört bombdådet. Taxichauffören har fått åtalsimmunitet och enligt uppgifter ska han sitta på ljudfiler som tydligt kan visa vem som gjort vad i mordet på journalisten.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se