Kontakta oss

EKONOMI

SD-politiker kopplas till Sveriges största bedsrägerihärva

Publicerat

den

EKONOMI Tidningen Proletären avslöjar att bedrägerihärvan i Kronobergs län som involverar en tidigare SD-politiker har kopplingar till Sveriges största bedrägerihärva. Bedragarna ska ha lyckats lura till sig flera miljarder i skattepengar

Proletären har tidigare avslöjat hur en SD-politiker i Kronobergs län åtalats för grova skattebrott och näringspenningtvätt i en stor momshärva. Totalt är det åtta personer som är åtalade i Växjö tingsrätt. Enligt åtalet har de åtta personerna lurat till sig runt 200 miljoner kronor.

Huvudmannen i bedrägerihärvan är en 31-årig fotbollsdomare från Ljungby som dömer i sporten på elitnivå. Han ska fuskat med deklarationerna och genom falska fakturor gett sitt bolag avdrag för ingående moms. Upplägget ska ha varit att slippa redovisa utgående moms genom en fiktiv handel med telekomprodukter och telekomtjänster, i form av IP-telefoni och genom falska fakturor för samtalstid på nätet med andra bolag. Målet med upplägget är att få tillbaka moms från skatteverket som aldrig betalats in.

Sverigedemokraten är en 60-årig företagare från Markaryd. I april 2020 lämnade han partiet i vad som påstods vara en sjukdom i familjen. Han är aktiv inom telekombranschen och har hyllats av Sverigedemokraternas tidning Samtiden som en framgångsrik företagare. I samma tidning förklarar han att han vill ha en nolltolerans mot grov brottslighet och att folk som inte respekterar svenska lagar inte ska få komma hit.

SD-politikern ska ha lämnat falska uppgifter till skatteverket, dolt pengar från brottsligheten och agerat som bulvan samtidigt som han utfärdat falska fakturor som gett avdrag för ingående moms. I polisförhör påstår han att han och domaren har blivit lurade och är oskyldiga.

Kopplas till Sveriges största bedrägerihärva
Proletären kan nu i ett nytt avslöjande visa att bedrägerihärvan i Kronobergs län kan kopplas till Sveriges största bedrägerihärva genom tiderna. Bedrägerihärvan ska först ha upptäckts i Västmanland och visa sig ha internationella kopplingar. Enligt skatteverket omfattar bedrägerihärvan uppemot 3 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar.

En man boende i Malta pekas ut som huvudpersonen i bedrägeriet. Mannen förekom också i de ökända panamadokumenten som avslöjade massvis med skattesmitare runtom i världen.

Sedan tidigare har företaget Iskana Investment krävts att betala tillbaka 1,7 miljarder kronor till Skatteverket. Ägaren påstod att han var oskyldig men är nu spårlöst försvunnen och anhållen i sin frånvaro. Företaget har gjort ”affärer” med två halmstadsföretagare som är åtalade i bedrägerihärvan i Kronoberg.

Ett annat företag som misstänkts för delaktighet i bedrägeriet är Novacode AB. Företagets omsättning rusade och gick från 47 000 kronor till 3,1 miljarder två år senare. Företaget är numera satt i konkurs och ägaren har också försvunnit och är anhållen i sin frånvaro. Novacode misstänkts ha gjort ”affärer” med både halmstadsföretagarna och SD-politikerns företag.

Påhittade affärer och företag
Flera av de inblandade företagen i bedrägeriet har bara funnits på pappret. Iskana är ett av de företagen som avslöjats med att inte bedriva någon verksamhet utöver de som upptäckts i bedrägeriet.

De olika företagen ska ha gjort snabba påhittade affärer med varandra i en så kallad momssnurra. Någonstans i momssnurran ska momsen betalas in till Skatteverket och ett annat företag i momssnurran ska få momsen betald tillbaka. På grund av ett EU-direkt har däremot företagen sluppit att betala in moms till skatteverket men ändå kunnat få momsen betald tillbaka.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se