Kontakta oss

INRIKES

Aftonbladet: ”Turkiet är en fungerande flerpartistat”

Publicerat

den

MEDIA   Kallade Turkiet för en fungerande flerpartistat. Nu riktas hård kritik mot Aftonbladets ledarredaktion.

’Jösses lägg av”, ”Man undrar ju vem som egentligen borde sluta sprida Erdogans propaganda.” och ”Säger ni det samma till sossarnas systerparti HDP vars förtroendevalda sitter i fängelse eller mördats bara för att de var i opposition till Erdoğan?” är bara några av de reaktioner som kom efter Aftonbladet publicerade en ledartext av socialdemokraten Peter Gustavsson där Turkiet målades ut som en demokrati.

I ledartexten skrev Gustavsson Turkiet tidigare kritiserats av utrikesminister Ann Linde men beskrev sedan Turkiet som en fungerande flerpartistat. ”Men Turkiet är trots allt en hjälpligt fungerande flerpartistat.”, skrev Peter Gustavsson.

Faksimil Aftonbladet

Fängslar S-politiker

Efter det misslyckade militärkuppen 2016 utnyttjade Erdoganregimen situationen för att slå ned på landets opposition, däribland de turkiska Socialdemokraterna HDP. Drygt ett år efter kuppförsöket hade Erdoganregimen fängslat över 80 borgmästare från HDP och ersatt dem med politiker från regimpartiet AKP. I skrivande stund 2022 har mer än hundra borgmästare fängslats av regimen.

Skyller ifrån sig

Efter att flera människor började kritisera Aftonbladets ledartext tog tidningen bort den missvisande meningen. I efterhand skyller Aftonbladet ifrån sig genom att påstå att den publicerade artikeln bara var en så kallad ”arbetsversion”.

”Klockan 16.00 publicerades en arbetsversion av denna text, som sedan ändrades till rätt version. Skärmdumpar av arbetsversionen har därefter spridits i sociala medier. Men det är alltså denna version som gäller, och inget annat.”, skriver Aftonbladet på sin hemsida.

Peter Gustavsson är inte bara skribent på Aftonbladet, han är även riksdagskandidat för Socialdemokraterna, redaktör på S-tidningen Rörelsen och tidigare ordförande för Socialdemokraterna i Uppsala.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se