Kontakta oss

UTRIKES

Flera Socialdemokrater gripna i Turkiet

Publicerat

den

NATO   36 medlemmar i Socialdemokraternas systerparti HDP greps av den turkiska polisen under fredagen. ”Turkiet är en maffia-stat” menar partiets talesperson efter gripandena.

Under fredagen grep den turkiska polisen 36 medlemmar i Socialdemokratiska Folkets Demokratiska Parti (HDP), rapporterar statliga TRT. Arresteringsorder har utfärdats på totalt 44 socialdemokrater, samtliga står misstänkta för ”samröre med terrorism”. Förutom gripanden så beslagtog den turkiska polisen också datorer och dokument.

– Tidigt på morgonen så blev våra dörrar uppbrutna i rena maffia metoder. De gick in, de skadade vårt kontor, de beslagtog datorer. Såna attacker har inträffat tidigare. Så opererar vår maffia-stat. I länder som har lagar och värderar dem så används inte såna metoder. Men det här är Turkiet, där lagar inte är giltiga, där konstitutionella rättigheter inte är giltiga. AKP-MHP:s maffia-stat styr detta land. Deras ord är lag, sa HDP-talespersonen Esengül Demir till demokratiska Medya News.

(S) systerparti

HDP är en del av de Socialdemokratiska internationalerna ”Progressive Alliance” och ”Socialist International” (SI). Trots massiva anklagelser om valfusk från regimen så lyckades partiet ta sig över den turkiska tio procents-gränsen i parlamentsvalet 2015. Över 80 borgmästare från HDP har fängslats för ”samröre med terrorism” och ersatts av representanter för Erdogans AKP-parti. Partiets ordförande Selahattin Demirtas greps 2016 och avtjänar nu ett långt fängelsestraff.

I ett uttalande från november förra året skrev Socialdemokraterna och deras partisekreterare Tobias Baudin på partiets hemsida: ”Vi noterar hur vårt systerparti HDP i Turkiet fortsätter att kämpa med demokratiska medel och stöder dem i deras kamp för kurdernas rättigheter, och vi kräver att partiledaren Selhattin Demirtash friges.”

Men sedan de svenska Nato-förhandlingarna strandat har det varit tyst från Socialdemokraterna om sina kamrater i Turkiet. När tidningen ETC intervjuade representanter för HDP i Istanbul så varnade de för att ge efter för Erdogans krav:
– Det står i direkt konflikt med de politiska värden som Sverige står för, sa de då.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se