Kontakta oss

INRIKES

Åklagaren la ner utredningen trots videobevis: ”Här piskar han 50-åringen inne i Uppsala-arresten”

Publicerat

den

MAKTMISSBRUKET Trots att misshandeln filmades och det tydligt framgår vem som är gärningsman, har polisen lagt ner utredningen. Anledningen är att gärningsmannen var anställd inom Kriminalvården och misshandeln skedde på arresten i Uppsala.

P4 Uppland har kommit över övervakningsfilmen som bevisar misshandeln arresten i Uppsala. På övervakningsfilmen ser man hur arrestvakten attackerar offret, en man i 50-årsåldern som skulle friges efter fylleri. Ingenstans i övervakningsmaterialet går det att se att den 50-årige mannen skulle utgöra något hot – ändå attackerades och misshandlades han.

Misshandeln på filmen inleds med att arrestvakten ger mannen våldsam knuff och slår honom så han faller handlöst bakåt. Han släpar mannen samtidigt som han ser ut att hålla honom i ett strypgrepp. I slutet av misshandeln ser man även hur vakten slår mannen med en sko för att avsluta med att piska mannen med ett skärp. Men enligt staten är detta inte tillräckligt för att åtala för misshandel eller tjänstefel.

Åklagaren Johan Delin har nyligen beslutat att polisen ska lägga ner utredningen. Enligt åklagaren kan man inte se tillräckligt tydligt att slagen träffar. Dessutom säger åklagaren att det inte går att bevisa uppsåt.

I en kommentar till SR säger Dalin mer eller mindre rakt ut att det inte brottsligt för vakter och liknande att bete sig som rövhattar – enligt Johan Dalin måste man skilja på rövhattsbeteende och brottsligt beteende. Att knuffa, slå, strypa och piska en försvarslös man på 50+ är enligt åklagaren ”oskickligt”.

– Men det måste man ju skilja på, oskickligt beteende och brottsligt beteende, det är andra bevisgrader, säger han till SVT.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se