NOTISER

Aktivisten: “Sluta ställ krav på politiker”

Emil
DEBATT| De kommer inte att göra någonting. Ingenting kommer att förändras den vägen. Allt mindre kortsiktiga segrar kommer kunna vinnas på det viset. Alla känner vi till de närmare 400 migranter som slagit upp kåkstäder på Industrigatan/Nobelvägen i Malmö. Härom dagen tittade jag på Uppdrag Gransknings reportage om det. Janne Josefsson försöker reda ut läget, på sitt vanliga vis, med sin kaxiga attityd. Han landar som vanligt i någon sorts moraliskt passiv lag-och-ordning slutsats utan någon vidare nyanserad eller övergripande problemanalys.

Men, jag skriver inte för att recensera varken Janne J eller Uppdrag Granskning. När han i programmet intervjuar aktivisterna som dedikerat sig till att hjälpa migranterna så framför de hård, men inte särskilt ny, kritik mot Malmö stad och hur de har hanterat situationen. Även andra grupper ägnar sig åt en linje som går ut på att framföra krav mot kommunen. All heder till de aktivister som ägnar sig åt att stötta migranterna, men man måste inse att kommunen inte kommer att göra sig behjälplig. Vi lever inte i en sådan ekonomi längre.

Både i praktisk handling och i mediebrusets flöde så verkar den självständiga vänstern i hög grad ägna sig åt att beklaga sig över att politiker beter sig som politiker och att ställa krav på dem, som man nog själv ändå förstår att de aldrig kommer att genomföra. Det gäller inte bara frågan om migranterna i Malmö, hela Sveriges samlade vänster ballar ur totalt varje gång en kapitalist beter sig som en kapitalist eller politiker agerar på ett visst sätt. Som om det skulle röra sig om skandaler eller justitiemord, snarare än ett systematiskt beteende som beror på en högst medveten kapitalistisk nedmonteringspolitik. Bland annat kulturhuset Kontrapunkt med volontärer är ett positivt exempel på en handlingskraftig organisation som visar vart skåpet ska stå. Det man sa var i princip att “Vi gör Migrationsverkets jobb för de klarar inte av att göra det”, punkt slut.

Om en menar allvar med sin revolutionära praktik så bör man lägga politiker-kraven på hyllan och kavla upp ärmarna. I framtiden kommer vi dessvärre att se en ökad kapitalisering av samhällets nödvändigheter. Medelklassen kommer att proletariseras som en följd av kapitalets automatisering och ekonomins permanenta kris. Det kommer att bli värre innan det blir ännu värre, efter regnet kommer hagel och snö. Allt fler välfärdsinstitutioner kommer behöva te sig i form av allmänningar. Politiker och kapitalister i samverkan kommer att lämna fler gamlingar att dö i sin egen skit på kapitalintensiva vårdinrättningar. Mer som standard än som undantag. Att bygga allmänningar för att hjälpa de utsatta och för att täcka våra basala behov kommer att bli nödvändigt, både för vår egen överlevnad och för att lägga grunden till revolutionär handling. Den självständiga vänstern måste leda vägen.

Emil Tholander, aktivist
debatt@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

 1. Martin Kullberg

  2015-10-22 den 19:24

  Givetvis är det så att aktivism alltid har en plats och är det som förskjuter samhället frammåt. Men allt skall inte vara aktivism, det är samma syn på statsapparaten och demokratin som nyliberalen. Skillnaden är bara identiteten och motiven för den som formar samhället, jag är naturligtvis inte neutral i förhållande till dessa, det finns goda motiv och anarkismen är bättre än liberalismen.

  För att parafrasera Slavoj Zizek, en kille man givetvis inte kan hålla med alltid, men här tror jag han har en poäng:

  Det finns den vänster som talar om lokalmakt och engagemang. Men jag vill inte leva i ett samhälle där jag måste vara konstant engagerad i lokala aktiviteter och politik. Jag vill att en stor osynlig maskin tar hand om en massa saker åt mig, så att jag kan vara fri att läsa filosofi eller vad jag nu vill göra.

  Den där maskinen låter förvisso oerhört fascistisk. Men jag tror Zizek har en poäng här, vi är fostrade i ett konsumtionssamhälle, vi är vana att få problem lösta åt oss, många har inga problem med den ordningen. Under demokratisk kontroll kan det vara oerhört bekvämt och bra. Den osynliga maskinen frigör ju också aktivister (på liberalt språk entreprenörer), som är en begränsad resurs, att skapa andra saker. Som aktivist vill man ju anta utmaningar i samhället och lösa dem. Jag tror inte de som är aktiva där på kulturhuset alla tänker sig en framtid där de alltid skall logga in asylsökande. Jag vill se dem som pionjärer som skapar samhällsstrukturer så som de vill de skall vara, de bemöter och tar hand om asylsökande och flyktingar så som de anser att det skall skötas. Men när vi vet hur det skall gå till, när det blivit rutin, då borde strukturen institutionaliseras, de aktivister som skapade den nya samhällstrukturen kan få jobb i den statsstrukturen, de som vill kasta sig över nya samhällsproblem kan göra det. Jag menar att kulturhuset och volontärer kan inte vara så det alltid skall ske nu? Är inte kraven på att politiker skall göra något, detsamma som att säga åt staten att ta de här bra grejerna och belöna/avlös de som skapade dem? Är det inte det vi som alltid har en ursäkt att inte få ändan ur TV-soffan kan göra?

  Det är ju så vi byggde välfärdsstaten, det skapades strukturer inom arbetarrörelsen som sedan blev institutionaliserade. Hjälp till fattiga, A-kassa och mycket annat. Allt bra i staten förut, började utanför staten, i stort sätt, på ett eller annat sätt.

  Det där om allmänningar däremot var mycket intressant. Har haft egna sådana tankar. Det är så mycket som kan vara allmänningar nu på ett mycket enkelt sätt.
  Jag gick på gatan hos familjen och konstaterade att det fanna 4 snöslungor på en gata om 9 hus, alla skitgrejer från Jula. Varför inte en riktigt bra i ett skjul i slutet av gatan, skulle minska konsumtionen av snöslungor här med 75% och det skulle kunna ge oss bibehållen levnadsstandard samtidigt som det räddade miljön. Sen kollade jag in i garaget, köket, i skåp och annat och konstaterade hur mycket skit jag samlat på mig under åren som jag använder väldigt sällan. Borde bara vara att stoppa in alla de grejerna i skjulet och så kunde man låna dem de gånger man behövde. Med internet, appar, RFID, smartphones, så kan man ha järnkoll på grejerna, så de inte lider allmänningens förfall. Skulle minska min konsumtion av bestående varor med 90%.

  Jag har också tittat på det här med 3d-skrivare. Laserfräsar och allt jag såg på tekniska mässan, printad elektronik och gud vet allt. Då insåg jag att en annan sak kan göras till allmänning, vi kan skapa produktionsallmänningar. Vi kan börja omvanlingen från passivt konsumtionssamhälle till ett kreativt samhälle, där man skapar istället för konsumerar.

  Aktivism är alltid givande, för även om man inte ändrar hela sämhället, så ändrar man den del av det man har kontakt. Ni formar vårt samhälle och vår framtid.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp