Kontakta oss

NOTISER

Aktivisten: ”Sluta ställ krav på politiker”

Publicerat

den

Emil
DEBATT| De kommer inte att göra någonting. Ingenting kommer att förändras den vägen. Allt mindre kortsiktiga segrar kommer kunna vinnas på det viset. Alla känner vi till de närmare 400 migranter som slagit upp kåkstäder på Industrigatan/Nobelvägen i Malmö. Härom dagen tittade jag på Uppdrag Gransknings reportage om det. Janne Josefsson försöker reda ut läget, på sitt vanliga vis, med sin kaxiga attityd. Han landar som vanligt i någon sorts moraliskt passiv lag-och-ordning slutsats utan någon vidare nyanserad eller övergripande problemanalys.

Men, jag skriver inte för att recensera varken Janne J eller Uppdrag Granskning. När han i programmet intervjuar aktivisterna som dedikerat sig till att hjälpa migranterna så framför de hård, men inte särskilt ny, kritik mot Malmö stad och hur de har hanterat situationen. Även andra grupper ägnar sig åt en linje som går ut på att framföra krav mot kommunen. All heder till de aktivister som ägnar sig åt att stötta migranterna, men man måste inse att kommunen inte kommer att göra sig behjälplig. Vi lever inte i en sådan ekonomi längre.

Både i praktisk handling och i mediebrusets flöde så verkar den självständiga vänstern i hög grad ägna sig åt att beklaga sig över att politiker beter sig som politiker och att ställa krav på dem, som man nog själv ändå förstår att de aldrig kommer att genomföra. Det gäller inte bara frågan om migranterna i Malmö, hela Sveriges samlade vänster ballar ur totalt varje gång en kapitalist beter sig som en kapitalist eller politiker agerar på ett visst sätt. Som om det skulle röra sig om skandaler eller justitiemord, snarare än ett systematiskt beteende som beror på en högst medveten kapitalistisk nedmonteringspolitik. Bland annat kulturhuset Kontrapunkt med volontärer är ett positivt exempel på en handlingskraftig organisation som visar vart skåpet ska stå. Det man sa var i princip att “Vi gör Migrationsverkets jobb för de klarar inte av att göra det”, punkt slut.

Om en menar allvar med sin revolutionära praktik så bör man lägga politiker-kraven på hyllan och kavla upp ärmarna. I framtiden kommer vi dessvärre att se en ökad kapitalisering av samhällets nödvändigheter. Medelklassen kommer att proletariseras som en följd av kapitalets automatisering och ekonomins permanenta kris. Det kommer att bli värre innan det blir ännu värre, efter regnet kommer hagel och snö. Allt fler välfärdsinstitutioner kommer behöva te sig i form av allmänningar. Politiker och kapitalister i samverkan kommer att lämna fler gamlingar att dö i sin egen skit på kapitalintensiva vårdinrättningar. Mer som standard än som undantag. Att bygga allmänningar för att hjälpa de utsatta och för att täcka våra basala behov kommer att bli nödvändigt, både för vår egen överlevnad och för att lägga grunden till revolutionär handling. Den självständiga vänstern måste leda vägen.

Emil Tholander, aktivist
debatt@aktuelltfokus.se