Kontakta oss

UTRIKES

Larmet: Flyktingbarn utsätts för apartheid i turkiska skolor

Publicerat

den

TURKIET Barn till syrianska, irakiska och afghanska flyktingar har blivit förbjudna från att gå i vanliga grundskolor i Turkiet. Detta efter turkiska föräldrar vägrat låta sina barn beblandas med flyktingar.

Numera måste flyktingbarnen få sin undervisning i lokaler endast avsedda för flyktingar. Det vill säga regelrätt segregering.

Segregeringen av skolbarn har framförallt rapporterats från regionen Centrala Anatolien där huvudstaden Ankara ligger. Enligt lokala medier kan apartheidsystemet för skolbarn pågått så läbge som sex år men det är först nu som nyheten har blivit känd för omvärlden. Lärare som har protesterat mot behandlingen av flyktingbarn uppger att det hela ska ha inletts efter att flyktingfientliga föräldrar lät sina barn gå till skolan för att skolan undervisade flyktingbarn. Det rapporterar den turkiska tidningen Evrensel.

När flyktingkrisen slog till 2015 valde EU-ledarna att samarbeta med den konservativa regimen i Ankara. Rent praktiskt innebar samarbetet att Turkiet skulle bli en betald gränspolis för flyktingar som försöker ta sig till Europa genom Turkiet. Redan 2015 gjorde statsminister Stefan Löfven klart att Sverige skulle betala drygt 700 miljoner kronor för Turkiets flyktingmottagande. En siffra som har växt sen dess. Förra året gav EU över 16 miljarder kronor till gränsvaktsamarbetet med Turkiet.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se