Kontakta oss

INRIKES

Aktivister projicerade ”Gay-Erdogan” på turkiets ambassad

Publicerat

den

STOCKHOLM   Yttrandefrihetskupp mot islamistregimen. Demokratiaktivister projicerade bilder av en sminkad Erdogan på turkiska ambassaden i Stockholm. ”I Turkiet kan man fängslas för de här bilderna”, menar aktivisterna.

Under måndagen så publicerade Svenska Rojavakommittéerna en video på microbloggen Twitter där de projicerar en bild av Turkiets diktator Erdogan iförd läppstift och ögonskugga på Turkiets ambassad i Stockholm.

 

-Att mötas i stöd för HBTQ-rättigheter, som den årliga Pride-paraden, är förbjudna i Turkiet och deltagare misshandlas och fängslas av turkiska myndigheter. I juni 2022 fängslades och misshandlades över 200 människor för att ha deltagit i Instanbul Pride, skriver aktivisterna i ett pressmeddelande.

Ingen yttrandefrihet i Turkiet

De senaste åren har 13.000 oppositionella fängslats för att ha ”förolämpat” Erdoagn i Turkiet, bland andra orföranden för Folkets Demokratiska Parti (HDP) Selahattin Demirtas.

– I Turkiet kan man fängslas för att ha publicerat de här bilderna, skriver aktivisterna på sin film från aktionen.

Rojavakommittéerna projicerade också bilder av Erdogan klädd som IS-jihadist, bilder av veteraner från Folkets Försvarsenheter (YPG) som mördats av turkiska armén och bilder av PKK:s medgrundare Sakine Cansiz, Fidan Dogan och Leyla Saylemez, som mördades i Paris av den turkiska underrättelsetjänsten 2018.

Aktivisteras pressmeddelande avslutas med en känga mot Sveriges utrikesminister Tobias Billström, som tidigare i november kallade Turkiet för en ”demokrati”.

– Ordet ”demokrati” kan aldrig användas för att beskriva en sån här stat. Men de demokratiska folken i Sverige och i Turkiet kommer inte låta sig luras av utrikesministerns lögner.

Läs också: Turkiska flygattacker utförda mot kurdiska städer

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se