Kontakta oss

INRIKES

Aktivisterna: ”Därför projicerade vi PKK på Globen”

Publicerat

den

NATO Aktionen har skapat starka reaktioner i Turkiet och i Sverige. Nu berättar aktivisterna själva varför de valde att projicera PKK:s flagga på Stockholms stadshus och Globen.

Nyligen utförde svenska Rojavakommittéerna en aktion där de projicerade Kurdistans Arbetarparti (PKK)s flagga och ett porträtt av PKK:s grundare Abdullah Öcalan på bland annat Stockholms Stadshus och Globen.

Aktionen fick snabbt storskaliga geopolitiska konsekvenser. Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu uttalade sig om det hela och framhöll aktionen som ett slags bevis på att Sverige inte tar Erdoganregimens kravlista på allvar.
– Händelsen visar hur flata svenska lagar och auktoriteter är i kampen mot terrorism.

Utrikesminister Ann Linde gick genast ut och kallade händelsen ”en medveten och illvillig påverkandkampanj” i ett inlägg på Tweitter.

”Vi projicerade vårt budskap till stöd för yttrandefriheten”

Nu berättar svenska Rojavakommitéerna själva varför de valde att projicera PKK:s flagga på Globen i ett pressmeddelande. Enligt aktivisterna gjorde dom inget annat än att ge uttyck för sina tankar på ett sätt som varken skadade byggnaderna eller någon enskild person. En grundsten i demokratin som nu hotas av den turkiska regimens orättfärdiga krav på Sverige.

Vi projicerade våra budskap till försvar för yttrandefriheten / We projected our messages in defence of the freedom of expression

”Över 200 journalister har fängslats i Turkiet sedan 2016. Det är det här Turkiet vill att Sverige ska införa. För dem är terrorism inte bara fysiska attacker men också saker som kritik, opposition och fria konversationer. Erdogan kan inte förstå hur kurdisk opposition kan få uttrycka sig fritt i Sverige eller visa sina flaggor.

Det här borde inte bara skrämma kurdiska flyktingar men alla som lever i Sverige. Vår yttrandefrihet och rätt att kritisera staten så väl som våra politiker är ett absolut kärnvärde och en del av Sveriges grundlag. Det här kräver att vi alla ställer oss viktiga frågor:

Vill Sverige gå samma väg som Turkiet, vill vi ha samma politiska klimat och lagar som dem?

Vi projicerade våra budskap i Stockholm för att ett försvar av yttrandefriheten är grundbulten i all demokrati. Yttrandefriheten borde inte vara en handeslvara som Turkiet kan byta mot saker de har. Vi skadade ingen, varken byggnad eller människa och lämnade platsen som den såg ut när vi var klara. Det enda vi gjorde var att uttrycka våra tankar och det är det som skrämmer Turkiet. Det är det de vill illegalisera. Låt dem inte göra det.”, skriver aktivisterna i pressmeddelandet.

 

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se