Kontakta oss

UTRIKES

Svensk nazist terrorstämplas av USA

Publicerat

den

Anton Thulin(vänster på bild) tillsammans med Viktor Melin

UTRIKES Nazisten Anton Thulin med en bakgrund i Nordiska Motståndsrörelsen har klassats som ett potentiellt terroristhot av USA:s utrikesdepartement och åläggs med sanktioner av finansdepartementet.

Anton Thulin var en av de nazister från Nordiska Motståndsrörelsen, NMR som placerade ut flera bomber på flyktingboenden och vänsterlokaler under 2016 och 2017. Tillsammans med NMRs västsvenske ledare Viktor Melin dömdes han till fängelse. Båda två hade varit i Ryssland och genomfört en paramilitär träning där de bland annat fått lära sig att tillverka bomber.

Den amerikanska regeringen terrorklassar nu Thulin som en global terrorist meddelar de i ett pressmeddelande. I Ryssland utbildades Thulin av Ryska imperiska rörelsen, RIM ett nynazistiskt paramilitärt nätverk som bland annat deltar i striderna i Ukraina. USA valde att terrorstämpla RIM 2020.

Efter att Thulin avtjänat sitt fängelsestraff flyttade han till Polen för att fortsätta sin paramilitära träning. Thulin blev sedan utvisad då landet såg honom som ett hot mot landets säkerhet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se