Kontakta oss

INRIKES

Aktuellt Fokus avslöjar: Lars Ohly anmäld för sextrakasserier mot partikollega!

Publicerat

den

#METOO Aktuellt Fokus kan idag avslöja att den tidigare företrädare för Vänsterpartiet som ska ha gjort ovälkomna närmanden verbalt, fysiskt och via sms mot en förtroendevald på Vänsterdagarna i år är Lars Ohly – Vänsterpartiets tidigare partiledare.

Anklagelserna rör ovälkommen beröring samt ovälkommet flörtande via uttalanden och sms under och efter partiets kongress Vänsterdagarna, som hölls i Malmö i slutet av september. I Expressen medger den utpekade också att han fortsatte ”sms-flörta” med den kvinnliga partikollegan även efter att han förstått att han gjort henne illa till mods med sitt beteende under Vänsterdagarna. Kvinnans egen berättelse om händelseförloppet under kvällen pekar på ett betydligt mer problematiskt beteende än ”bara” omdömeslöst flörtande.
– Jag såg till att ha folk med mig under hela kvällen, för jag kände ett sånt obehag och ville inte vara ensam med honom efter det som hänt. Han släppte mig inte med blicken.

Personer i partistyrelsen uppmanade kvinnan att polisanmäla det hela, vilket hon också gjorde. Förundersökningen lades ner av polisen samma dag den upptogs, eftersom polisen inte ansåg att beteendet faller under allmänt åtal. Förundersökningen kan fortfarande komma att återupptas – om nya uppgifter skulle komma in. Vid anmälningstillfället gav polisen en annan bild av det hela och menade att uppgifterna och bevisningen var god, samt att det var bra att det fanns flera vittnen till händelserna.

Beteendet borde vara klart över gränsen för Vänsterpartiet – medlemmar har uteslutits för betydligt mindre allvarliga saker genom åren. Vilka åtgärder partiet kommer att sätta in för att reda ut händelsen och sin interna hantering av sexuella trakasserier återstår att se.
– Vi tar allvarligt på sexuella trakasserier, oavsett nivå, sade partisekreterare Hanna Gedin till TT i veckan. Kvinnan understryker att hon fått mycket och villkorslöst stöd från ledning och kansli i ärendet.

Lars Ohly har även tidigare fått kritik för sitt beteende, bland annat för att han postat en bild på Instagram där hans könsorgan syntes.

Vi har under dagen försökt nå Lars Ohly, Hanna Gedin och Aron Etzler för kommentarer och möjlighet att bemöta anklagelser samt övriga uppgifter, men utan resultat.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se