Kontakta oss

KRÖNIKA

Högern bryr sig inte ett dugg om Sveriges pensionärer

Publicerat

den

KRÖNIKA Den nationella högern har i dagarna cirkulerat ett fotografi av en blåslagen äldre kvinna på Facebook och Twitter. Bilden sägs föreställa ”Stina, 85” som ska ha misshandlats av ”asylinvandrare” eller romer. I själva verket hette kvinnan på bilden Karin Forslund och är död sedan tre år.

Ansiktskadorna fick Karin efter att hon ramlat och slagit sig fyra gånger under två veckors tid på Åsgårdens servicehus i Söderhamn där hon bodde. Skadorna bidrog troligen till att hon kort därefter drabbades av en stroke och avled. Karins döttrar berättar för Aftonbladet att de tagit mycket illa vid sig av att mammans bild utnytjats i högerpropagandan:

– Det här är så långt ifrån vad mamma stod för. Hon stod för alla likas värde.

Karin Forslund hade slitit tungt hela livet. Hon var hembiträde, städade, diskade i charken på Tempo, stod i gatukök och uppfostrade fyra barn. Som så många kvinnor från arbetarklassen ville hon inte ligga någon till last. Hon visste att personalen på boendet var tungt belastade. På eftermiddagar och kvällar skulle två anställda ta hand om 18 boende. Därför försökte hon på egen hand gå på toaletten. Det kunde dröja innan någon hade tid att hjälpa henne.

Kommunfullmäktige avslog begäran om mer pengar för att öka personaltätheten på Åsgården. Alliansregeringen hade minskat statsbidragen till Söderhamn. Karin var tveksam till att lägga ut bilden på sina skador men valde till sist att göra det eftersom hon hoppades att det skulle förbättra situationen för de anställda.

Äldre som far illa på grund av besparingar i vård och omsorg är naturligtvis många gånger vanligare än äldre som blir misshandlade på gatan. Det är dock sällan nationalisthögern engagerar sig i äldrevårdens finansiering. De sprider inga memes och bilder om de inte kan skylla problemen på invandringen.

Istället röstar de på Sverigedemokraterna, ett parti som försvarar att privata företag ska kunna profitera på äldrevården, och stjäl bilder för att sprida misstänksamhet mot invandrare som grupp. En grupp som för övrigt ofta återfinns inom äldreomsorgen där personalen med små resurser och stor press gör ett hästjobb för att ta hand om våra äldre.

 

Johan Persson
redaktionen@aktuelltfokus.se