Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartister stöttar Lars Ohly efter sexbrottmisstankarna

Publicerat

den

VÄNSTERPARTIET Många kvinnor inom Vänsterpartiet är minst sagt rasande på Lars Ohly efter det kommit fram att han tafsat på en kvinnlig partikamrat. Ohly har bland annat fördömts av Rosanna Dinamarca och flera andra profilerade kvinnor inom partiet.

Vad som inte kommit fram tidigare är att det pågår en kampanj inom partileden vars syfte är att stötta den förre vänsterledaren. Det bekräftar flera av varandra oberoende källor för Aktuellt Fokus. Enligt uppgift ska Lars Ohly fått ta emot både mail, sms och brev från partimedlemmar som stöttar den före detta partiledaren.

– Folk verkar mest tycka synd om honom, säger en vänsterpartist med insyn i partiets Skånedistrikt.

Samma källa uppger att det förekommer uppmaningar att stötta Ohly. Som exempel nämner hen att uppmaningar har förekommit i gruppchattar på Facebook.

Samma sak bekräftas även av gräsrötter inom partiet. En annan källa som har god insyn i Stockholmsdistriktet säger att hen blev uppmanad att skicka ett stödbrev till Ohly i samband med en partiaktivitet. Enligt personen ifråga har Lars Ohly framförallt fått stöd efter sin debattartikel i SvD. En debattartikel som flera av partiets kvinnor öppet kritiserat och som den utsatta kvinnan kallar för skitsnack.

När vi frågar varför dom inte stöttar den utsatta kvinnan svarar hen att det också har gjorts – men att en del anser att stödet till Ohly handlar om solidaritet. Hen tillägger att människor inom partiet motiverat sitt Ohly-stöd med att den förre vänsterledaren också måste må dåligt över det som hänt och syftat på mediapubliciteten och snacket på sociala medier.

– Det är inte lämpligt. Jag blev äcklad när dom frågade om jag ville skriva under ett kort som några i föreningen skulle skicka till honom, säger vänsterpartisten till Aktuellt Fokus.

Samtidigt som människor valt att stötta den gamle partiordföranden har Vänsterpartiet valt att porta Ohly från framtida arrangemang. Stödet för Ohly uppges vara minimalt inom partiet.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se