Kontakta oss

NOTISER

Aktuellt Fokus-medarbetaren om mötena med IS-terroristen: ”Han var som vem som helst”

Publicerat

den

Gashi1
INTERVJU| Den förre världsmästaren i thaiboxning, Valdet Gashi blev endast 29-år gammal och kastade bort en karriär som förmodad elittränare för att bli dödad som en IS-krigare. Valdet Gashi var ursprungligen från Kosovo men växte upp i Tyskland. Under sin karriär som thaiboxare vann han världsmästerskapet i thaiboxning vid två tillfällen. Valdet levde och andades thaiboxning. Under en längre tid bodde han även i Thailand och försörjde sig på thaiboxningen. Det var då Aktuellt Fokus-medarbetaren, Nicklas Andersson och Valdets vägar korsades.

Efter Valdets vistelse i Thailand valde han att flytta till Schweiz där han startade en MMA-klubb som han använde som en värvningsbas inför resan till Syrien. Från MMA-klubben reste fyra män ner till Syrien. Två av dem har hittills stupat och förra veckan kom beskedet att även Valdet Gashi hade stupat i Syrien.

Aktuellt Fokus har intervjuat Niklas Andersson för att kunna ge läsarna en alternativ bild av vem den forna världsmästaren och IS-terroristen var. I intervjun säger Niklas Andersson att Valdet Gashi gav intrycket av att vara vem som helst.

Du hade haft personlig kontakt med Valdet Gashi, vad tänkte du när du fick reda på att han hade stupat som IS-soldat?
– Jag var väl inte särskilt förvånad över dödsbeskedet. Visste att han hade rest till Syrien och ryktena om att han stupat har ju cirkulerat drygt en vecka då han försvann från sociala medier som han annars varit väldigt aktiv på.

Hur uppfattade du Valdet Gashi som person?
– Som person var han ju som vem som helst. Inte direkt någon som stack ut förutom hans meriter inom thaiboxningen. Sedan de när man pratade om thaiboxning med honom förstod man ju att han passerat sin topp och karriären inte var lika attraktiv längre. Jag fick ju intrycket av att han var tvungen att hitta något nytt att göra. Det är ju ett vanligt fenomen inom idrotten när man passerat sin topp och ägnat större delen av livet på det så blir det som ett tomt hål man måste fylla när idrottskarriären är över.

Var Gashi öppen i sin radikala islamism?
– Man förstod väl att han var troende men mycket mer än så vad det inte. Inget som stack ut direkt.

Vad brukade ni prata om?
– Inget speciellt. När vi väl snackade var det mest om hur det var att bo i Thailand och om thaiboxningen så klart.

Hur ser du på hans engagemang för Islamska Staten och att han deltog i deras strider?
– Tragiskt, speciellt med tanke på idiotin IS ägnar sig åt och att han valde att lämna sin familj och sitt barn.

När Valdets far Enver Gashi fick reda på att hans son gick in i den islamistiska terrorsekten tog han starkt avstånd från sonen beslut. I en radiointervju berättade han att han önskade att sonen skulle återvända.
– Valdets plats är med oss, med sina barn, hans fru, hans föräldrar. Jag vill stoppa honom från dessa dumheter och jag hoppas att han kommer tillbaka till oss någon dag. Här är hans plats, ingen annanstans.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se