Kontakta oss

EKONOMI

Alliansförslaget: ”Pressa ned lönerna för arbetare”

Publicerat

den

LÖNEDUMPNING Allianspartierna vill ändra lagen och införa lagstadgad lönediskriminering för unga och nyanlända.

Idag skriver tidningen Arbetet om Alliansens utspel om lägre ingångslöner för så kallade enkla jobb, i förslaget kallade ”inträdesjobb”. En ändring i lagen ska sänka ingångslönerna för nyanlända och ungdomar utan gymnasieutbildning. Tanken är att de som ingår i gruppen ska få sina löner sänkta till 70% av kollektivavtalade lönenivåer. Det vill säga lönedumpning.

Liberalerna skriver i sitt material om förslaget: ”Inträdesjobbet utgår från att 30% av arbetstiden går åt till att lära sig grundläggande färdigheter, och lönen ska därför motsvara 70% av ingångslönen i branschen.” Att bekosta eller organisera utbildning för den anställde ska dock vara frivilligt från arbetsköparens sida. Taket för inträdeslönerna ska sättas till 21000 kronor i månaden.

Alliansens ambitioner är att sänka lönerna för arbetare generellt. Det uttalade syftet med jobbskatteavdraget var att pressa lönerna nedåt, och löneökningarna minskade också efter jobbskatteavdragets införande. Detta har medfört ökade klassklyftor och lägre löner generellt sett, samtidigt som boendekostnader och avgiftstryck ökar.

Enligt beräkningar som Arbetet gjort på ett antal okvalificerade yrken (”enkla jobb”) ligger en anställning på heltid inom detaljhandeln idag på knappt 20 000 kronor. Med Alliansens förslag skulle lönen sänkas till under 14 000, vilket är något lägre än ingångslönerna i branschen var 2001.

 

Sofia Tikkinen
redaktionen@aktuelltfokus.se