Kontakta oss

INRIKES

GP plagierade avslöjande från Researchgruppen – Fyra veckor gammalt material presenterades som nytt

Publicerat

den

gpplagiat
GÖTEBORG
| Idag ville även Göteborgs-Posten vara med och avslöja nyheter om det växande fascistiska hotet i Sverige. Vilket resulterade i rubriken, ”GP AVSLÖJAR: Chef inom Göteborgs stad bakom ”Folkets demonstration”. Nu visar det sig att GP:s avslöjande är ett plagiat – Nyheten avslöjades nämligen av Researchgruppen den 28 mars.

Göteborgs-Posten påstår att de har avslöjat Sverigedemokratiska band till den högerradikala tillika nazistkopplade ”Folkets demonstration”. Problemet är bara det att journalistkollektivet Researchgruppen släppte avslöjandet för flera veckor sedan. Den 28 mars skrev Researchgruppen att nästa demonstration skulle hållas i Göteborg och att arrangören var Terese Wennerstrand, med bakgrund i moderaterna. Något som Aktuellt Fokus rapporterade om dagen efter den 29 mars.

”Nästa ”Folkets Demonstration” planeras även det hållas i april. Den här gången har man däremot valt att lägga planerna på en Stockholmsdemonstration på hyllan. Istället kommer man förlägga demonstrationen i Göteborg. Enligt Researchgruppen arrangeras demonstrationen av Sverigedemokraten Terese Wennerstrand som har sin bakgrund i Moderaterna.” – Researchgruppen: ”Folkets demonstration splittras över nazistmedverkan”

Identiska skärmdumpar

I Göteborgspostens artikel lägger tidningen den journalistiska hedern åt sidan. Något erkännande till ursprungskällan ger man nämligen inte. Istället går tidningen än längre när det gäller att distansera sig från en hederlig journalistik. GP skriver även att de har tagit del av en skärmdump från ett Facebookinlägg som Terese Wennerstrands har gjort. Vad GP inte nämner är att skärmdumpen ifråga med största sannolikhet kommer från Researchgruppens artikel från den 28 mars.

När Aktuellt Fokus jämför skärmdumpen inne på GP:s hemsida med den skärmdump som Researchgruppen publicerade för flera veckor sedan visar det sig att de är identiska. Till och med tiden för när skärmdumpen togs är densamma.

gpskarmdumparGP:s plagiat här. Researchgruppens original finner du här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se