Kontakta oss

NOTISER

Alternativa högermedier tiger och censurerar rapporteringen kring Söderhamnsmordet

Publicerat

den

friatider1132
SÖDERHAMN
| Sex ungdomar sitter för närvarande anhållna misstänkta för att ha mördat en 18-åring man i Söderhamn. I nyhetsrapporteringen kring det tragiska mordet har de alternativa högermedierna både tigit samt censurerat gärningsmännens signalement och etnicitet.

Mordet inträffade natten mot lördag i närheten av en gymnasiefest i Söderhamn. En 18-åring dog och en 17-åring skadades på platsen. I samband med våldsamheterna i kommunen tog polisen in nio ungdomar för förhör och under lördagen anhölls sex stycken av dem misstänkta för mord och mordförsök. Tre personer släpptes efter förhör och polisen säger att bilden har börjat klarna över vad som har hänt. Polisen har bedömt att de inte längre kan försvåra eller skada utredningen. De anhållna är mellan 15 och 20 år gamla.

Högermedia censurerar signalement

Tystnaden från högerns klickvänliga alternativmedier är total. De flesta av de så kallade alternativmedierna har inte rapporterat om dödsmisshandeln alls. Vid en närmare titt på de båda blåljusrapporterande uthängarsajterna Avpixlat och Exponerat ser man snabbt att ingen av sajterna har skrivit en rad om mordet. Den enda alternativmedian som skrivit om mordet är sajten Fria tider. Trots att Fria Tider har skrivit om mordet vid tre tillfällen har högersajten valt att censurera gärningsmännens etnicitet och signalement. Något som högermedier och i synnerhet Fria Tider själva anklagar andra medier för att göra, både när det har varit befogat och ej.

Alternativmediernas censur kring Söderhamnsmordet har bidragit till spekulationer på sociala medier. I flera inlägg som sprids på Facebook har människor ställt sig frågan om det är på grund av att mordoffret var invandrare och gärningsmännen svenskar som gör att de alternativa högermedierna väljer att mörka det som de kräver att andra medier ska rapportera om.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se