Kontakta oss

UTRIKES

Amerikanska myndigheter: Växande terrorhot från högern

Publicerat

den

Foto: Christer Karlsson

HÖGERVÅLDET   Terrorhotet från högern växer och blir allt farligare. Det visar en ny rapport från amerikanska myndigheter.

I den årliga rapporten, som ges ut av myndigheten State Department framgår det att högerextrema terrordåd både ökar i antal, och sprider sig till nya platser i både USA och övriga världen.  Terrorutövarna beskrivs som högerradikala individer och organisationer som utövar terrordåd mot etniska och religiösa minoriteter, HBTQ-personer och personer med annorlunda politiska åsikter än dem själva.

Några exempel som anges är skjutningarna i Christchurch, El Paso och Halle, som alla har begåtts av högerinriktade individer. Ett par exempel från Norden är norrmännen Breivik och Manshaus samt svensken Anton Lundin Pettersson som begått terrordåd motiverade av hat mot oliktänkande och minoriteter.

USA har nu genomfört en rad åtgärder för att motarbeta högerterrorismen globalt. Bland annat har man riktat sanktioner mot ryska nationalister och steppat upp jakten på ökända terroristledare. Till skillnad från amerikanska myndigheterna har president Donald Trump försökt tona ned bilden av den högerradikala miljön som ett växande hot.

– Det är en liten grupp av människor som lider av väldigt svåra problem, sa Trump till en reporter från NBC News förra året.

Donald Trump väckte även uppståndelse med sina första kommentarer efter terrordådet i Charlottesville. Nazister, Ku Klux Klan-anhängare och andra högerextremister demonstrerade i staden och en nazistisk demonstrant från den så kallade ”alternativhögern” mejade med sin bil ner antirasister med dödlig utgång. När Trump uttalade sig vägrade han peka ut högerextremisterna för terrordådet. Istället lade han skulden på antirasister.

Källa: KPQ.

Emil Tholander
redaktionen@aktuelltfokus.se