Kontakta oss

EKONOMI

SEB får miljardböter för pengatvätt

Publicerat

den

Foto: Pressbild SEB

ORGANISERAD BROTTSLIGHET   SEB får 1 miljard i böter och en anmärkning av Finansinspektionen på grund av sin inblandning i pengatvätt utomlands. Banken har agerat för lite och för sent säger meddelar FI.

Finansinspektionen meddelar i ett pressmeddelande att de bötfäller SEB på en miljard kronor och en anmärkning. Anledningen är att bankens dotterbolag i baltikumländerna haft stora brister i kontrollen av deras kunder vilket lett till banken en omfattande härva av pengatvätt.

SEB har tyckt att de har agerat för att förhindra pengatvätt men Finansinspektionen tycker inte de gjort tillräckligt.

– Trots att det varit förhöjd risk för penningtvätt i Baltikum har banken agerat för lite och för sent, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i pressmeddelandet.

Finansinspektionens granskning gäller perioden 2015 till det första kvartalet 2019.

SEB har sedan tidigare uppmärksammats för flera skandaler. Förra veckan rapporterade Aktuellt Fokus om hur banken varit del av en stor bedrägerihärva där de tillsammans med bland annat Swedbank slarvat bort runt 300 miljoner kronor.

2018 avslöjades det att SEB hade varit delaktiga i en stor skattesmitningshärva. Skandalen ledde till att aktivister valde att spärra av flera av bankens kontor runtom i landet.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se