Kontakta oss

UTRIKES

Anders Åslunds råd till Nato: Inled tredje världskriget

Publicerat

den

Foto: James Brooke

VÄRLDEN   Som Boris Jeltsin rådgivare var han en av dem som lade hela grunden för oligarkstyret i Ryssland. Nu vill den uttalade Nato-lobbysten se ett nytt världskrig.

I flera år har han varit en av Sveriges tongivande röster för ett svenskt medlemskap i militäralliansen Nato. Han är bland annat analytiker och senior fellow på den moderatkopplade lobbyorganisationen Fri Värld som har det uttalade syftet att styra och påverka vilka idéer och perspektiv som ska styra svensk utrikes- och säkerhetspolitik.

Tredje världskrig

Efter Rysslands invasion av Ukraina har Anders Åslund synts i bland annat Svenska Dagbladet, Dagens Industri, SVT och Aftonbladet. På Twitter, där han har över 250 000 följare, kommenterar han kriget och Nato-frågan i princip dagligen. I ett numera raderat Twitterinlägg skriver Åslund att Nato borde bomba ryska städer och därigenom starta ett nytt världskrig.

”Bomb relevant Russian cities preventively to make sure that Putin does not use chemichal arms or nukes. Wake up! We are this stage.”, skrev Anders Åslund på Twitter.

Anders Åslund på Twitter.

Lade grunden för Putinregimen

Så sent som den 16 april kallade tidningen Affärsvärlden honom för ”Svensken bakom Rysslands ekonomi”. Ett påstående som stämmer väldigt bra. Som ekonomiskpolitisk rådgivare åt Boris Jeltsin var Anders Åslund den som såg till att ryska folkets tillgångar styckades upp och såldes till oligarker, som i förlängningen ledde till dagens Putinregim.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se