Kontakta oss

UTRIKES

Ann Linde knäpptyst om vänstersegern i Bolivia

Publicerat

den

UTRIKES    För ett år sedan välkomnade hon statskuppen mot Evo Morales vänsterparti i Bolivia. Nu när vänstern vunnit valet råder det total tystnad från utrikesminister Ann Linde (s).

Efter militären tvingade den folkvalda presidenten, Evo Morales, att avgå drabbades Bolivia av ett våldsamt kaos. Militärpoliser och högerextremister släpade ut folkvalda politiker från sina hem, misshandlade och förnedrade dem på öppna gator. Flera attacker har även skett mot demokratiaktivister och ursprungsbefolkningen runt omkring i landet.

Statskuppen kom efter att delar av högerminoriteten anklagade Evo Morales för valfusk. Något som visade sig vara en ren lögn. Slutrapporten från valobservatörerna i OAS visade nämligen att Morales vann valet. Trots det valde Sveriges utrikesminister att stötta kuppmakarna och kasta tvivel över den folkvalda presidenten.

– Nu ska det bli nyval i Bolivia och det är naturligtvis positivt att man reagerar när valet inte har kallats demokratiskt eller fullt genomfört på rätt sätt, säger Linde efter måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel, sa Ann Linde till TT i november förra året.

Knäpptyst från Linde

I söndags hölls det första legitima valet sedan statskuppen och de preliminära valresultaten visar att Evo Morales vänsterparti, Rörelsen för Socialism (MAS) fick egen majoritet med 52,4 procent av rösterna. Om det slutgiltiga valresultatet stämmer överens med det preliminära innebär det att landet inte behöver genomgå en andra valomgång.

Utrikesminister Ann Linde har hittills inte nämnt valresultatet i Boliva en enda gång.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se