Kontakta oss

UTRIKES

Begick tortyr och politiska mord – stöttades av Ann Linde

Publicerat

den

Utrikesminister Ann Linde - Foto: Wikicommons media

INRIKES Statskuppen i Bolivia hyllades av Sveriges utrikesminister. Nya rapporten visar att kuppmakarna bedrev systematisk tortyr och lönnmord på politiska motståndare på vänsterkanten.

Organisationen för amerikanska stater (OAS) består av samtliga länder i Nord- och Sydamerika. I en ny 476-sidig rapport har OAS granskat händelserna efter statskuppen mot Bolivias tidigare president Evo Morales 2019. Efter falska beskyllningar om valfusk tvingades Morales till landsflykt hot från delar av militären. Kort därpå installerades en interimregering som backades upp av USA och dåvarande Trumpadministrationen.

OAS-rapporten slår bland annat fast att interimregeringen som styrdes kuppledaren Jeanine Áñez, bedrev förföljelser av sina politiska motståndare. I rapporten står det att interimregeringen beordrade landets säkerhetsstyrkor att utföra systematisk tortyr och riktade mord. Det rapporterar bland annat The Guardian.

”Bolivia fritt från indianer”

På mikrobloggen Twitter har kuppledaren Añez klart och tydligt uppgett vad hon hade planer med landets ursprungsbefolkning. I ett numera raderat uttalande har hon bland annat liknat ursprungsbefolkningen vid satanister som inte har i landets städer att göra. Enligt kuppledaren drömmer hon om ett Bolivia fritt från ”indianer”.

”Jag drömmer om ett Boliva fritt från urinvånarnas sataniska riter, våra städer är inte för indianer, de kan försvinna till höglandet El Chaco”, skrev hon på Twitter.

Greps i mars

I mars greps Jeanine Áñez av bolivansk polis misstänkt för terrorism och uppror mot staten. Efter gripandet gick Joe Bidens utrikesminister Antony Blinken ut på Twitter och kallade gripande för odemokratiskt. Ett uttalande som numera sågas av människorättsaktivisten Kathryn Ledebur som anser att Antony Blinken och USA borde tala ut om de människorättsbrott som den USA-stöttade högerregeringen begick.

“Instead of suggesting Áñez’s arrest was politically motivated, the US should speak out about the gross human rights violations committed by, and the illegality of, the Áñez government,”, säger Ledebur i ett Uttalande..

Stöttades av Ann Linde

Donald Trump var inte den som stöttade statskuppen i Bolivia. Nästan direkt efter militären tvingade den folkvalda presidenten till landsflykt gick Sveriges utrikesminister Ann Linde ut och deklarerade sitt stöd till Jeanine Áñez.

På frågan hur Ann Linde såg på militärens agerande svarade hon att det var positivt att militären valde högerns sida.

– Jag kan inte säga något speciellt om det, mer än att det är positivt att man hörsammar de reaktioner som har varit om att valet inte var rättvist och att man nu gör ett nytt val, sa Ann Linde.

Trots arr övergreppen blev internationellt kända redan när de begicks 2019 har Ann Linde fortfarande inte tagit avstånd från sitt tidigare stöd till kuppmakarna.

Stöd röd media – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se