Kontakta oss

iFOKUS

Ann Linde stöttar statskuppen i Bolivia

Publicerat

den

STATSKUPPEN I BOLIVIA   Sveriges utrikesministerr Ann Linde välkomnar statskuppen i Bolivia. I en intervju med TT säger Ann Linde att hon ser positivt på det som har hänt. Samtidigt har vänsterpolitiker och aktivister från ursprungsbefolkningen börjat utsättas för kidnappningar och mord.

Situationen i Bolivia är allvarlig. Efter militären tvingade den folkvalda presidenten, Evo Morales, att avgå har landet drabbats av ett våldsamt kaos. Militärpoliser och högerextremister har bland annat släpat ut folkvalda politiker från sina hem och misshandlat dem på öppna gator. Flera attacker har även skett mot demokratiaktivister och ursprungsbefolkningen.

Ann Linde: ”Positivt”

Medan socialdemokrater som Jeremy Corbyn och Bernie Sanders fördömer statskuppen väljer Socialdemokraterna i Sverige att välkomna den. I en TT-intervju i söndags gjorde utrikesminister Ann Linde (S) klart att den svenska regeringen ställer sig bakom kuppmakarna. Ann Linde valde även att återupprepa konspirationsteorier som spridits från den bolivianska extremhögern och nyliberala oppositionen. Oberoende analyser av påståendena visar att inga oegentligheter har förekom överhuvudtaget. Men trots att påståendena är totalt ogrundade väljer Ann Linde att sprida dem vidare till svenska medier.

– Nu ska det bli nyval i Bolivia och det är naturligtvis positivt att man reagerar när valet inte har kallats demokratiskt eller fullt genomfört på rätt sätt, säger Linde efter måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel, sa Ann Linde till TT.

På frågan hur hon ser på militärens agerande svarade hon att det är positivt att militären valde högerextremisternas sida.

– Jag kan inte säga något speciellt om det, mer än att det är positivt att man hörsammar de reaktioner som har varit om att valet inte var rättvist och att man nu gör ett nytt val, sa Ann Linde.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se