Kontakta oss

UTRIKES

Storseger för vänstern i Bolivia

Publicerat

den

UTRIKES Det preliminära valresultatet visar att vänsterpartiet MAS fått över hälften av alla röster.

I söndags avslutades valet i Bolivia. Det var i november förra året som militären genomförde en statskupp och en militärjunta tog över landet efter att de varit missnöjda med valresultatet. Den sittande presidenten Evo Morales hade fått 47% av rösterna men skulle enligt grundlagen inte få ställa upp igen för en fjärde presidentperiod. Morales tvingades fly till Argentina.

I söndags höll de första legitima valen sedan statskuppen och de preliminära valresultaten visar att Morales parti, Rörelse för Socialism, MAS med presidentkandidaten Luis Arce fått 52,4% av rösterna. Om det slutgiltiga valresultatet stämmer överens med det preliminära innebär det att landet inte behöver genomgå en andra valomgång. För att slippa en andra valomgång behöver Arce ha över 40% av rösterna och ha mer än 10% fler röster än det näst största alternativet. Efter Arce ligger Carlos Mesa på 31,5% av rösterna.

Kuppledaren Jeanine Áñez som utropade sig själv till president förra året har legat bakom flera kontroversiella uttalanden. I ett uttalande på twitter har hon tidigare sagt att hon vill utrota landets ”satanistiska urinvånare”. I Boliva är över 65% av befolkningen urininvånare. Militärjuntan har också utfört en massaker på demonstranter som protesterat mot statskuppen.

I Sverige har utrikesministern Ann Linde kallat statskuppen för positiv. Lindes kontroversiella ställning för högern i Bolivia ledde till en hetsig debatt från både hennes egna partikamrater och Vänsterpartiet.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se