Kontakta oss

INRIKES

Ann Linde ljög om krigsmaterial till Turkiet

Publicerat

den

SVERIGE  Utrikesminister Ann Linde (S) hävdar att det krigsmaterial Sverige säljer till Turkiet är brandfiltar och första hjälpen-material. I själva verket är det pansarstål som används i turkiska stridsvagnar.

Svenska företag har exporterat ”övrigt krigsmaterial” till Turkiet före och under det pågående anfallskriget mot Rojavaregionen i Nordöstra Syrien. På en direkt fråga vad detta material bestod av svarade utrikesminister Ann Linde ”brandfiltar och första hjälpen-material”. Men Ann Linde ljög.

SSABs interna presentation av stridsfordonet

En granskning från marknadsliberala tidskriften Kvartal visar att järnmalm från statliga LKAB i Kiruna och stål från statligt delägda SSAB exporteras som pansarstål till turkiska företag som tillverkar stridsfordon som idag används i Rojava-provinsen.
– En av de rebellgrupper som fått stridsfordonet med det svenska stålet är de så kallade Free Police. Styrkan bildades när Turkiet 2017 tränade syriska rebeller för att agera polis i de områden man lagt under sig. Efter fem veckors utbildning skickades de tillbaka till Syrien, beväpnade av Turkiet och utrustade med stridsfordon med SSAB:s pansar, står det i Kvartals artikel.

I maj 2018 tog ”Free Police” över det polisiära ansvaret i Afrin. Enligt rapporter från FN och Amnesty har detta resulterat i enorma övergrepp som tortyr, våldtäkt, utpressning och utomrättsliga avrättningar.

FN:s rapport avslutas med att allt pekar  på att ”Free Police” kommer att  fortsätta begå övergrepp mot den mestadels kurdiska befolkningen i norra Syrien – sittandes säkert bakom svenskt stål.Läs också: Turkisk invasion hotar befria över 10.000 IS-terrorister

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se